Captives kunnen binnen een jaar actief zijn op Lloyd’s

Captives zouden binnen het komende jaar al actief kunnen zijn op de lloyd’s-Markt  nu riskmanagers steeds meer interesse tonen in de wereldwijde licenties en financiële kracht van de markt, zo hebben makelaars en andere experts meegedeeld aan Commercial Risk Europe. Lloyd’s lanceerde vorig jaar een nieuw raamwerk dat captives in staat stelt om op de markt te opereren via een captive-syndicaat.

De oplossing is in wezen een alternatief voor het gebruik van een fronting-verzekeraar. “Je zet een Lloyd’s syndicaat op in naam van je bedrijf en geeft wereldwijd polissen uit via het syndicaat, waarna je een deel herverzekert aan je captive. Het is een geweldig alternatief voor het gebruik van een fronting-verzekeraar en ik voorzie dat het in de toekomst gaat werken,” zegt Richard Tee, managing director voor captive management, Guernsey, bij Davies Captive Management. “Ik denk dat het een geweldig idee is en dat het een grote vlucht zal nemen. Een captive eigenaar heeft toegang tot ‘A’-gewaardeerd paper van Lloyd’s en kan polissen uitgeven over de hele wereld via de wereldwijde licenties van Lloyd’s.

Lloyd’s captive propositie is waarschijnlijk aantrekkelijk voor grote multinationals die op zoek zijn naar internationale markttoegang en een alternatief voor het gebruik van fronting verzekeraars, zegt Keith Nevett, Head of Business Development Asta, een Lloyd’s MGA en onderdeel van de Davies Group. Asta heeft gewerkt met captive-eigenaren die geïnteresseerd zijn in de Lloyd’s syndicaatoptie. De meesten wachten af hoe het voorstel uitpakt, volgens Nevett. “Ik heb er veel vertrouwen in, maar het zal wat meer tijd kosten om het eerste captive syndicaat rond te krijgen. Zodra we dat hebben, denk ik dat er een toestroom van geïnteresseerde partijen zal zijn.”

WTW ziet ook interesse van klanten in de captive-oplossing van Lloyd’s, zegt Peter Carter, Head of Broker’s global captive practice  van de makelaar. Hij is optimistisch dat de propositie van Lloyd’s de komende 12 maanden van de grond zal komen. “Wij geloven dat Lloyd’s werkt aan een aantal mogelijkheden. Ik verwacht dat we tegen het einde van dit jaar of begin 2024 de captives van Lloyd’s zullen zien ontstaan.”

Lloyd’s zegt in een verklaring dat het nog niet klaar is om een volledige update te geven over haar captive-initiatief, maar verwelkomt aanvragen voor captive-syndicaten. Grote multinationale bedrijven met geavanceerde riskmanagementfuncties en bruto geboekte premies van meer dan $ 30 miljoen per jaar zijn het meest waarschijnlijk om te worden aangetrokken tot een Lloyd’s captive syndicaat.

Het Lloyd’s captive initiatief komt volgens Carter op een goed moment. “De onshore optie van Lloyd’s neemt enkele zorgen weg over de reputatie en het bestuur van het gebruik van een offshore domicilie. Het unieke verkoopargument van Lloyd’s voor captives is de rating voor financiële kracht en de mogelijkheid om gebruik te maken van de wereldwijde licenties van Lloyd’s zonder dat er een fronting insurer nodig is.”.

“De wereldwijde licenties van Lloyd’s en de geloofwaardigheid van de markt zouden een sterk verkoopargument moeten zijn voor een grote blue-chip onderneming die overweegt om een captive naar het Verenigd Koninkrijk te verhuizen, of voor een multinational die een huidige wereldwijde multi-captive strategie wil stroomlijnen. Het Lloyd’s platform brengt hogere vaste operationele kosten met zich mee, maar voor zeer grote captives zou dit gemakkelijk

Volgens Nevett biedt Lloyd’s veel voordelen voor captives. “Een platform als Lloyd’s, met zijn licentienetwerk, zijn rating, kapitaalefficiëntie, merk en reputatie, is een perfecte plek voor een captive. In wezen heb je geen fronting partner nodig. Met een captive syndicaat heeft een risicomanager meer controle. Het is een schonere optie. Je neemt je eigen beslissingen, geeft je eigen polissen uit, gebruikt je eigen kapitaal en je eigen riskappetite,” zei hij.Een Lloyd’s syndicaat kan een aantal frustraties en onzekerheden wegnemen die captive-eigenaren kunnen hebben wanneer ze gebruik maken van frontingverzekeraars, die meestal polissen uitgeven en onderhouden namens offshore-captives.

“Door een Lloyd’s syndicaat te bezitten, hoeft een captive niet te vertrouwen op de riskappetite van een fronting verzekeraar en kunnen riskmanagers een grotere continuïteit van de dekking bereiken omdat de fronting-regeling niet jaarlijks vernieuwd hoeft te worden, Het businessplan moet echter wel elk jaar worden goedgekeurd.”.Een van de punten van kritiek op Lloyd’s zijn de relatieve kosten om op de markt te opereren. Maar Knevett stelt dat deze kosten niet opwegen tegen de voordelen, in ieder geval voor grote captives, en gunstig afsteken tegen de kosten van een fronting-verzekeraar.

“De kosten van een captive syndicaat zullen lager zijn dan de traditionele fronting regelingen. De commissie voor een fronting partner ligt tussen 5% en 10%, terwijl de geschatte kosten van het captive syndicaat ongeveer 5,5% bedragen, afhankelijk van de omvang van de bruto geboekte premie,” zei hij.Knevett is optimistisch over het Lloyd’s captive syndicaat initiatief, maar zou graag zien dat Lloyd’s verder gaat en het concept van een protected cell company (PCC) introduceert. PCC’s zouden een makelaar of captive manager in staat stellen een captive structuur op te zetten bij Lloyd’s en vervolgens cellen te verhuren aan bedrijven.