Britse verzekerings- en langetermijnsector draagt recordbedrag bij aan belastinginkomsten

Verzekeraars en spaarinstellingen, aangesloten bij het Britse Verbond van Verzekeraars ABI,  hebben in 2021-22 £ 17,2 miljard aan belastingen betaald en zo een belangrijke bijdrage geleverd aan de Britse economie. Dat is een  stijging van 6,9% sinds de vorige studie in 2019-20, en de hoogste bijdrage sinds het begin van de studie in 2007. Het bedrag is goed voor 2,,1% van de belastinginkomsten van de overheid voor 2021-22, zo blijkt uit de laatste Total Tax Contribution Survey van de Association of British Insurers (ABI).

Uit het onderzoek, uitgevoerd door PwC, blijkt dat de sector in 2021-22 6,9% meer aan belasting heeft bijgedragen dan in 2019-20, wat het hoogste bedrag is sinds het begin van het onderzoek. Het recordcijfer bewijst dat de sector, ondanks de stijgende inflatie en marktvolatiliteit, aanzienlijk is blijven bijdragen aan de Britse economie en 2,1% van de belastinginkomsten van de regering voor de periode levert.

De totale bijdrage omvat £4,8 miljard aan belastingen, zoals vennootschapsbelasting, niet-terugvorderbare BTW en arbeidsbelasting, en £12,4 miljard aan geïnde belastingen via Insurance Premium Tax (IPT), inkomstenbelasting voor werknemers en nationale verzekeringsbijdragen.

De studie is gebaseerd op antwoorden van 29 ABI-leden en gebruikte gegevens over Britse belastingbetalingen in boekhoudkundige periodes die eindigen op 31 maart 2021 en 31 maart 2022. De deelnemende bedrijven vertegenwoordigen 77% van de totale bruto geschreven premies (GWP) geschreven door ABI-leden in 2021-22, en 84,4% van het totale aantal werknemers in de Britse industrie, dus zijn representatief voor de sector.

Mervyn Skeet,  Director General Insurance Policy, bij de ABI, zegt in een reactie: “Met deze laatste recordcijfers lijdt het geen twijfel dat de sector niet alleen essentieel is voor het veiligstellen van de toekomst van iedereen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook voor de economie. Gezien de turbulentie in de markt in het afgelopen jaar bewijzen deze resultaten dat de fiscale en bredere economische bijdrage van de sector in moeilijke omstandigheden aanzienlijk blijft. Voor het komende jaar liggen er zowel uitdagingen als kansen. Wij kijken uit naar de voordelen van de Solvency II-hervorming en blijven aandringen op de invoering van belangrijke wereldwijde belastinghervormingen die de nieuwste internationale richtsnoeren omvatten en consistent zijn met andere rechtsgebieden.”

“Gezien de turbulentie in de markt in het afgelopen jaar bewijzen deze resultaten dat de fiscale en bredere economische bijdrage van de sector in moeilijke omstandigheden aanzienlijk blijft. Voor het komende jaar liggen er zowel uitdagingen als kansen. Wij kijken uit naar de voordelen van de Solvency II-hervorming en blijven aandringen op de invoering van belangrijke wereldwijde belastinghervormingen die de nieuwste internationale richtsnoeren omvatten en consistent zijn met andere rechtsgebieden.”