Britse verzekeraar LV ziet 60% toename letselschadeclaims als gevolg van Crash-for Cash-aanrijdingen in Schotland


De Britse verzekeraar  LV= heeft het aantal letselschadeclaims in Schotland met 60% zien stijgen na whiplashhervormingen in Engeland en Wales. Fraudeurs maken gebruik van de andere schadevergoedingsstructuur in Schotland door ten noorden van de grens ongelukken met onschuldige automobilisten te veroorzaken. Uit gegevens blijkt ook dat 47% van de consumenten in Schotland niet bekend is met crash for cash fraude , waarbij aanrijdingen opzettelijk worden gemaakt voor de schadepenningen, en 23% heeft niet genoeg vertrouwen om het te herkennen.

De verzekeraar dringt er bij automobilisten op aan om uit te kijken voor “crash for cash fraud” en de signalen te herkennen, met name bij het binnenrijden van Schotland via de M6. De waarschuwing komt als de autoverzekeraar heeft gezien een 60%1 stijging van letselschadeclaims in Schotland in de loop van een jaar, die is gekoppeld aan een frauduleuze misdaad genaamd crash for cash.

Crash for cash is een geïnduceerd ongeval waarbij fraudeurs het gemunt hebben op onschuldige automobilisten om de ‘schuldige bestuurder’ te worden, bijvoorbeeld door opzettelijk op de remmen van hun auto te trappen zodat de auto achter hen botst. LV= GI behandelt momenteel tien georganiseerde fraudeonderzoeken met een waarde van £ 2 miljoen. Voorbeelden hiervan zijn polissen die zijn afgesloten op adressen in Engeland, waarbij voertuigen over de grens naar Schotland zijn gereden om een ongeluk te veroorzaken. LV= GI werkt momenteel samen met Police Scotland en het Insurance Fraud Bureau om dit probleem aan te pakken.

De aanzienlijke stijging is het gevolg van de whiplashhervormingen die nu in Engeland en Wales van toepassing zijn en die zijn ingevoerd om het bedrag van de vergoeding waarop bestuurders recht hebben na een verkeersongeval van geringe waarde te verlagen. De regels beperken ook het bedrag aan juridische kosten dat kan worden teruggevorderd en zijn bedoeld om de verzekeringskosten voor eerlijke automobilisten te verlagen.

Deze regels gelden echter niet in Schotland, en dit extra geld is van vitaal belang voor criminele bendes die afhankelijk zijn van frauduleuze misdrijven om geld te verdienen. Daarom gebruiken ze de M6-route naar Schotland om onschuldige slachtoffers te overvallen, waarbij de piek in het aantal claims aantoont hoe hardnekkig fraudeurs kunnen zijn in het ontwikkelen van hun misdaden.

Hotspots die van de M6 afslaan naar de hoofdwegen in Dumfries en Ayrshire zijn onder meer de A70, A74, A75, A76 en M74, maar er zijn ook ongevallen vastgesteld in het gebied rond Glasgow. Van de fraudeurs is ook bekend dat zij met dezelfde voertuigen en onder verschillende identiteiten meerdere ongevallen veroorzaken. Dezelfde auto bleek slechts 12 dagen na de eerste poging een tweede ongeval te hebben veroorzaakt.

LV= GI waarschuwt automobilisten om de tekenen van crash for cash te herkennen omdat uit gegevens blijkt dat slechts de helft van het Verenigd Koninkrijk (50%) bekend is met deze vorm van fraude, en voor degenen die in Schotland wonen is dat 47%. Volgens een onderzoek van YouGov zijn 9 van de 10 (90%) mensen in Schotland nog nooit slachtoffer geweest van “crash for cash”, hoewel 47% toegaf dat ze de tekenen niet zouden herkennen. Bovendien zegt 33% van de mensen die in Schotland wonen niet op de hoogte te zijn van de nieuwste verzekeringsfraude.

Alan Gibbs, een slachtoffer dat het doelwit was op de A70, zegt: “Ik had gehoord van crash for cash en wist dat het andere mensen overkwam, maar ik had nooit gedacht dat het mij zou overkomen. Ik reed naar Largs in Schotland op de A70 bij Cumnock toen de voorligger de rotonde opreed. Ik volgde, maar plotseling kwam de auto tot stilstand, hoewel de weg naar rechts vrij was, en ik reed achterop. Ik zag niet eens remlichten aangaan toen hij remde.Dat criminelen dit expres doen voor geld is schokkend en brengt onschuldige automobilisten in groot gevaar. Ik had geluk en was niet al te zwaar gewond of geschokt, maar anderen zijn misschien niet zo gelukkig. Het is zo belangrijk om het publiek meer bewust te maken.”

Matt Crabtree, Head of Fraud Strategy bij LV= General Insurance zegt hierover: “Verzekeringsfraude evolueert voortdurend, waarbij fraudeurs manieren blijven vinden om onschuldige automobilisten aan te vallen voor hun eigen financiële gewin. Opzettelijk op de rem trappen om een aanrijding te veroorzaken is een uiterst gevaarlijk misdrijf. Het kan ernstige gevolgen hebben voor de slachtoffers, waaronder levensgevaarlijke verwondingen en dodelijke ongelukken. Daarom willen wij het probleem onder de aandacht brengen en samen met de plaatselijke politie aanpakken. We willen chauffeurs helpen opvoeden en een waarschuwing sturen om deze activiteit een halt toe te roepen, en ik wil chauffeurs aanmoedigen om op nieuwe trends te letten en de beste tips te lezen om zelfverzekerder te worden in het herkennen van fraude bij aanrijdingen met contant geld.”

Alastair Ross, Head of Public Policy for Scotland, Wales & NI bij de Association of British Insurers, voegt daaraan toe: “Criminelen die een crash for cash plegen zijn een bedreiging die het leven van onschuldige automobilisten in gevaar brengt. De bedragen die zij frauduleus claimen kunnen enorm zijn en van invloed zijn op de premies die eerlijke automobilisten betalen. Hervormingen op het gebied van letselschade in Engeland en Wales kunnen fraudeurs aanmoedigen om meer auto-ongelukken in Schotland te organiseren. Daarom is het zo belangrijk dat alle automobilisten op hun hoede zijn – als u vermoedt dat een incident verdacht is, breng uzelf dan niet in gevaar, maar meld uw vermoedens aan de vertrouwelijke IFB Cheatline”.

Tips van de verzekeraar om een crash for cash  te herkennen zijn;

  • Let op mogelijke gevaren, zoals ongewoon rijgedrag.
  • Wees voorzichtig bij het verlaten van een zijweg of een rotonde, want het is bekend dat fraudeurs bestuurders aanmoedigen om uit te wijken en dan opzettelijk sneller te rijden om een botsing te veroorzaken.
  • Als andere bestuurders of hun passagiers zich verdacht gedragen, of de staat van hun voertuig slecht is met reeds bestaande schade, blijf dan kalm en ga achteruit.
  • Als u bij een ongeval betrokken bent en het is veilig om dat te doen, probeer dan foto’s te maken van de schade aan de auto, de locatie en de betrokken personen en noteer hoeveel passagiers er in de andere auto zitten, zodat fraudeurs de schade of verwondingen niet kunnen overdrijven.
  • Controleer op de plaats van het ongeval of er getuigen zijn en of er CCTV- of dashcambeelden zijn die kunnen helpen bewijzen wat er is gebeurd.
  • Breng uw verzekeraar op de hoogte van het incident, uw lokale politiekorps en meld elk vermoeden van fraude via de Cheatline van het Insurance Fraud Bureau (IFB).