Britse topvrouw spreekt zorgen uit over diversiteit en inclusie in Britse verzekeringsindustrie: “Geen sprake van vooruitgang, maar achteruitgang dreigt eerder”

Amanda Blanc, topvrouw in de Britse verzekeringsindustrie en momenteel Group CEO van Aviva, toont zich bezorgd over de voortgang van diversiteit en inclusie in de Britse (verzekerings)industrie. “Als de inspanningen van de sector om diversiteit en inclusie te verbeteren nog langzamer gaan, dan  zullen we zelfs achteruit gaan”. Tijdens een marktbijeenkomst van de Association of British Insurers (ABI) – de Diversity, Equity & Inclusion Summit – over diversiteit, gelijkheid en inclusie op 22 november,  zei Blanc: “Het is een schande dat de toekomst van mensen in het Verenigd Koninkrijk vandaag de dag nog steeds wordt gedicteerd door hun hun geslacht en afkomst.”-

De verzekeringssector moet de nodige stappen gaan zetten om verandering teweeg te brengen en ervoor te zorgen dat diversiteit, gelijkheid en inclusie (DE&I) bovenaan de agenda blijft staan, zegt Amanda Blanc. “Niemand anders zal dit probleem voor ons oplossen, dus zullen we dit zelf moeten doen. Overigens is er de afgelopen jaren meer aandacht geweest voor gender dan voor andere aspecten van diversiteit.”

Zij vervolgt: “Je zou verwachten dat er op dat punt veel vooruitgang is geboekt, toch? Het Women in Finance Charter is nu zes jaar oud, en in die tijd is de vertegenwoordiging van vrouwen in senior managementfuncties in de financiële dienstverlening elk jaar met slechts 1% gestegen, en in 2021 zagen we een stijging van 0%. We hebben gewoonweg niet genoeg vrouwen aan de top, we hebben meer vrouwen nodig in CEO-, CFO- en CRO-functies.”

Ze verklaarde dat in een ‘uitdagende’ macro-economische omgeving alles, van klimaatverandering en economische onzekerheid tot oorlog en burgerlijke onrust, de gelijkheidskwestie ‘naar beneden zal duwen’. “We mogen dat niet laten gebeuren, want echte gelijkheid bereiken, waarbij al het talent tot onze beschikking staat, is de enige manier waarop een bedrijf kan overleven wat de wereld ons voor de voeten werpt.”

In verband met de vooruitgang die Aviva op het gebied van DE&I heeft geboekt, legde Blanc uit dat de aanbieder aanvankelijk de Women in Finance Blueprint volgde en evalueerde wat het bedrijf deed ten opzichte van de strategie van de blauwdruk.

“We beantwoordden eigenlijk alle vragen, keken naar de eisen van de blauwdruk, de diversiteit en we voelden ons vrij goed over onszelf als ik eerlijk ben. Maar toen we wat dieper gingen graven, moesten we toegeven dat we ons er gewoon doorheen hadden geslagen. We moeten er eerlijk over zijn, toen we er echt achter kwamen, waren we niet blij met wat we vonden.”

Zij gaf toe dat Aviva op dit vlak veel verder terug was dan het had gehoopt of gedacht. “Maar toen we die gekneusde ego’s afstoften, beseften we dat het niet negatief was. In feite was het een enorm positief punt, omdat we nu echt wisten waar we stonden met genderdiversiteit, waar het goed was en waar het slecht was, wat werkte en wat niet.”

Als advies aan de afgevaardigden concludeerde Blanc dat het als sector aan iedereen in de zaal is om “druk uit te oefenen op onze organisatie, ik reken mezelf hier ook toe, om hier een strategische prioriteit van te maken. Laten we deze kwestie meenemen naar de bestuurskamer en het terugbrengen in onze bedrijven als een strategisch project.”