Britse premies voor opstal- en inboedelverzekeringen dalen naar het laagste niveau sinds de metingen

De gemiddelde kosten van een opstalverzekering bedroegen in 2022 £300, het laagste niveau sinds de ABI in 2012 begon met het verzamelen van gegevens. Een stijging van het aantal verzakkingsclaims, een stijging van het aantal uitbetalingen van bevroren leidingen en de stijgende kosten van bouwmaterialen en arbeidskosten kunnen de premies in 2023 echter onder druk zetten.

Ondanks een jaar van turbulente weersomstandigheden in 2022 die veel huizen schade berokkenden, daalde de gemiddelde prijs voor een opstalverzekering tot het laagste niveau sinds de ABI in 2012 begon met het verzamelen van gegevens, omdat huiseigenaren de beste deals kregen in een zeer concurrerende markt, volgens de ABI’s laatste Household Insurance Premium Tracker .De ABI’s Tracker is het enige onderzoek dat kijkt naar de prijs die consumenten daadwerkelijk voor hun dekking betalen, in plaats van de prijs die hen wordt aangeboden.  

Volgens de laatste Tracker, die vandaag is gepubliceerd:

  • Voor 2022 was de gemiddelde prijs betaald voor huisverzekering (gecombineerde opstal- en inboedel) £ 300, een daling van 6% ten opzichte van 2021. De gemiddelde prijs voor afzonderlijke opstal- en (£228) en inboedelpolissen (£116) lag ook op een historisch dieptepunt.
  • De stormen Dudley, Eunice en Franklin in februari leidden ertoe dat verzekeraars 170.000 claims voor materiële schade behandelden en 473 miljoen pond uitbetaalden om getroffen klanten te ondersteunen.
  • Tijdens de recordbrekende hittegolf in de zomer meldden of voorspelden verschillende verzekeraars een aanzienlijke stijging van het aantal verzakkingsclaims.
  • De koudegolf van afgelopen december leidde tot een stijging van het aantal claims voor schade veroorzaakt door bevroren leidingen, zoals door verschillende verzekeraars werd gemeld.

De impact van de prijshervormingen van de FCA

De FCA heeft op 1 januari 2022 nieuwe regels ingevoerd voor de prijsstelling van woon- en autoverzekeringen. Deze zorgen ervoor dat de prijs die vernieuwde klanten betalen voor een opstal- en motorrijtuigenverzekering niet hoger is dan de prijs die aan een gelijkwaardige nieuwe klant in rekening wordt gebracht voor een gelijkwaardige polis die via hetzelfde distributiekanaal wordt gekocht, zoals een verzekeraar, makelaar of prijsvergelijkingswebsite. 

Het niveau van de door nieuwe of bestaande klanten betaalde premie wordt echter niet vastgesteld of begrensd. De prijs van de dekking zal een aantal factoren blijven weerspiegelen, waaronder de kosten voor de afwikkeling van schadeclaims.  In 2022 daalde de gemiddelde prijs voor de verlenging van een gecombineerde opstal- en inboedelverzekering met 10% ten opzichte van de gemiddelde verlenging van £316 in het voorgaande jaar, wat deels het effect van de hervormingen weerspiegelt.

Laura Hughes, ABI’s Manager General Insurance: “Vorig jaar was een grimmige herinnering dat het enige voorspelbare aan het Britse weer is dat niemand weet wat het daarna gaat doen. Verzekeraars staan altijd klaar om klanten te helpen als het ergste gebeurt. Ondanks de bedragen die vorig jaar zijn uitgekeerd en een stijging van de kosten van bouwmaterialen en arbeid, zullen woonverzekeraars er alles aan blijven doen om klanten concurrerende aanbiedingen te doen.’ .”Verzekeraars beseffen dat dit moeilijke tijden blijven voor veel huishoudens die het hoofd moeten bieden aan de stijgende kosten van levensonderhoud. Iedereen die zich zorgen maakt over de mogelijkheid om de premie van zijn woningverzekering te blijven betalen, moet met zijn verzekeraar praten over eventuele alternatieve betalingsmogelijkheden.”