Aon’s Q2 Market Insights : Premieverhogingen kalven af op wereldwijde en EMEA-markten door komst meer nieuwe capaciteit


De wereldwijde en Europese zakelijke verzekeringsmarkten blijven uitdagend voor bedrijfsklanten, maar de premieverhogingen  kalven af naarmate er meer  nieuwe capaciteit in de strijd komt, aldus Aon.

Volgens het tweede kwartaalrapport Market Insights van de makelaar blijven de prijzen op de wereldwijde markten en in de verschillende branches in verschillende mate stijgen. De gemiddelde prijzen stegen tijdens het tweede kwartaal tussen 11% en 30% in EMEA, Noord-Amerika en Azië-Pacific. In Latijns-Amerika stegen de tarieven tussen 1% en 10%. Nieuwe capaciteit blijft echter op de markt stromen en remt nu de prijsstijgingen af, voegt Aon eraan toe.

De wereldwijde capaciteit is krap, maar toereikend voor alle transacties, behalve de grootste en meest complexe, aldus de makelaar. Ondertussen blijft het risicoacceptatiebeleid op mondiaal niveau agressief, omdat informatieverzoeken steeds gedetailleerder en strenger worden. Tegelijkertijd is de besluitvorming van verzekeraars meer gecentraliseerd, aldus Aon.

Eigen risico’s vertonen een stijgende trend als een mechanisme om een deel van het risico te verschuiven en prijsstijgingen te compenseren. De dekkingen worden beperkt en verzekeraars scherpen polisvoorwaarden aan  en komen meer en meer met uitsluitingen voor zogenoemde silent cyber-risico’s, besmettelijke ziekten en ‘bedrijfsonderbreking. Wat wereldwijde schadeclaims betreft, waarschuwt Aon dat informatieverzoeken lastig kunnen zijn en dat de tijdschema’s een uitdaging vormen. Het inschakelen van externe adviseurs blijft een uitdaging voor het proces, voegt de makelaar eraan toe.

EMEA

Het beeld is vergelijkbaar in EMEA. Hoewel de markt blijft verharden, zijn ook hier de premiestijgingen vertraagd en is de markt minder gespannen, aldus Aon. Verzekeraars in EMEA blijven verschuiven van portefeuillesanering naar groei. Aon benadrukt dat sommige risico’s  een uitdaging blijven vormen. Het gaat onder meer om D&O, beroepsaansprakelijkheid, cyber, natcat-gedreven property-contracten of contracten met  bedrijfsonderbrekingsrisico’s, alsook risico’s in de voedings-, energie- of afvalverwerkende industrie.

Volgens het rapport begint de EMEA-markt zich te richten op polisformuleringen. Terwijl verzekeraars doorgaan met het rationaliseren van formuleringen en clausules binnen hun portefeuilles, worden ze flexibeler in het op elkaar afstemmen van de verschillende plaatsingen, legt het rapport uit. “De [EMEA-]omgeving is complex en dynamisch. Nieuwkomers hebben voor enige verlichting van de capaciteit gezorgd. Er is nog steeds een tekort aan talent en druk op de middelen, wat gedeeltelijk verband houdt met de aanhoudende pandemie. De besluitvorming blijft in handen van centrale teams. Nieuwe technologieën worden geïntroduceerd om productinnovatie, underwriting en het zakendoen te ondersteunen,” aldus Aon. 

https://insights.aon.com/global-market-insights-q2-2021/global-market-insights-cover/?_ga=2.149937590.1474168632.1628142144-2128131217.1628142144