Aon’s Global Market Insights: Lichte premieverhogingen in EMEA-regio en Verenigd Koninkrijk

“In alle landen bleven de prijzen licht stijgen, aangedreven door de aanhoudende inflatie maar getemperd door de focus van verzekeraars op groei. Belangrijke uitzonderingen waren Cyber, waar de tarieven sterker stegen, en Trade Credit, waar de voorwaarden gunstiger waren, vooral in Zuid-Europa.” Dat schrijft Aon in haar recent verschenen Global Market Insights over de trends en ontwikkelingen op de verzekeringsmarkten in de EMEA-regio en het Verenigd Koninkrijk in het derde kwartaal van 2022. Hierin worden de ontwikkelingen en toekomstverwachtingen belicht in een zestal branches: auto, casualty/liability, cyber, D&O, property en kredietverzekeringen

Het acceptatiebeleid bleef volgens het rapport gedisciplineerd en er bleef sprake van een tweedeling in de markt. “Voorkeursrisico’s kenden gunstige voorwaarden, waaronder enkele langetermijnovereenkomsten, terwijl minder geprefereerde risico’s – waaronder risico’s in de VS en Product Recall – een conservatiever acceptatiebeleid en minder gunstige voorwaarden kenden.”

Verder wordt gemeld dat de capaciteit voldoende bleef voor de meeste producten, dekkingen en risicotypes, met als opvallende uitzonderingen Cyber, risico’s op natuurrampen en dekking van politiek geweld, als gevolg van de aanhoudende onzekerheid over de gebeurtenissen in Oost-Europa.

Limieten en eigen risico’s

De limieten bleven over het algemeen gelijk, met als opmerkelijke uitzondering die voor kredietverzekeringen, waarvoor over het algemeen verhogingen konden worden gerealiseerd. Bij Cyber werden de limieten verlaagd omdat verzekeraars hun blootstelling aan stijgende verlieskosten bleven beheren. De eigen risico’s bleven over het algemeen gelijk, met uitzondering van Cyber, risico’s op de Duitse markt en waar verzekerden ervoor kozen de eigen risico’s te verhogen om de premiekosten te compenseren.

De dekkingen bleven over het algemeen stabiel, hoewel in sommige landen beperkingen werden opgelegd voor complexe risico’s en risicovolle sectoren. Cyberverzekeraars bleven beperkingen opleggen in verband met oorlog, ransomware en het dekkingsgebied.