Aon-rapport: Schadelast natuurrampen in het eerste kwartaal geraamd op $ 32 miljard

De geraamde economische schadelast ten gevolge van natuurrampen bedroegen tijdens het eerste kwartaal in totaal $ 32 miljard dollar, waarvan $ 14 miljard verzekerd was. Het is het zesde kwartaal op rij waarin de verzekerde schadelast meer dan $ 10 miljard bedraagt, zo blijkt uit het Impact Forecasting- rapport van Aon PLC.

De regio Azië-Pacific was goed voor het grootste deel van de economische schadelast  in het eerste kwartaal, met meer dan 15 miljard dollar, gevolgd door Europa met $ 7 miljard  en de Verenigde Staten met $ 6 miljard. Dit jaar was het zesde opeenvolgende jaar met meer dan $10 miljard aan verzekerde schade in het eerste kwartaal.

Aon merkte op dat “deze totalen naar verwachting in de komende weken en maanden naar boven zullen worden bijgesteld als gevolg van de verwachte verliesontwikkeling in de nasleep van grootschaligere gebeurtenissen”. Het kwartaal omvatte enkele miljardenverliezen, volgens het Aon-rapport.

Het eerste kwartaal van 2022 werd gekenmerkt door een actieve periode van natuurrampen over de hele wereld, met inbegrip van West- en Centraal-Europa (met de stormen Dudley/Ylenia, Eunice/Zeynep, en Franklin/Antonia), Australië (met de overstromingen aan de oostkust), Japan (met de aardbeving van 16 maart), en de Verenigde Staten (met een reeks zware  stormen en tornado’s).

 Op 16 maart vond een aardbeving met een kracht van 7,3 net voor de kust van de Japanse prefectuur Fukushima plaats – samen met een aantal krachtige naschokken en een opmerkelijke voorschok – en schokte een groot aantal prefecturen in heel Japan. Voorlopige ramingen wijzen op een economisch verlies dat in de miljarden loopt, en verzekeraars verwachten een schadelast  die de $ 2 miljard  benaderen of overschrijden.

Europese lagedruksystemen van 16 tot 21 februari leidden tot de ontwikkeling van een reeks windstormen die volgens diverse publiek beschikbare ramingen zouden kunnen resulteren in aanzienlijke uitbetalingen door de sector, met totale totalen die de 4,0 miljard euro (4,3 miljard dollar) benaderen