AMRAE-president eist van verzekeraars duidelijkheid over ESG-acceptatiebeleid


Oliver Wild, president bij de Franse Risk- en Insurance Managementorganisatie AMRAE, heeft verzekeraars aangespoord om coherenter te zijn met hun acceptatiebeleid, omdat ze de inspanningen van klanten op het gebied van riskmanagement en ESG nog niet belonen.

Hij eist ook dat verzekeraars meer de dialoog aangaan met kopers en dekking bieden voor sectoren, zoals renewabe energy, die momenteel moeite hebben om voldoende bescherming te vinden voor hun bedrijfsrisico’s.

“Verzekeringspolissen bevinden zich tussen het aambeeld en de hamer. Maar er is weinig algemene samenhang tussen het acceptatiebeleid (uitgevoerd door) marktspelers. Tussen een vermindering van de blootstelling en de hervatting van de riskappetite  in bepaalde verzekeringslijnen, weerspiegelt deze warme en koude (benadering) niet ons preventiebeleid”, aldus Wild bij de opening van de 31e Rencontres de l’AMRAE, de jaarlijkse conferentie van de vereniging. Hij noemt voorzichtigheid bij acceptatie op dit moment begrijpelijk, maar acht een bredere kijk van de verzekeringsmarkt nodig  om tegemoet te komen aan de behoeften van Franse bedrijven.

“Premietarieven en dekkingen moeten het resultaat zijn van een dialoog tussen verzekerden, makelaars en verzekeraars. Soms is dat onthutsend. Neem als snel voorbeeld ESG, dat een obsessie is geworden, maar de duurzame energiesector heeft moeite om een verzekering te krijgen. Het doel van (het bereiken van) veerkracht moet worden gedeeld. Anders mist het zijn perspectief.”

De AMRAE-voorzitter waarschuwde ook dat er nieuwe risico’s zijn ontstaan die moeilijk zijn over te dragen aan de verzekeringsmarkt, zoals klimaatverandering en cyberaanvallen. “Maar kopers hoeven zich geen zorgen te maken over risico’s die op het eerste gezicht verzekerbaar lijken. Blijven we staan tegenover de economische en sociale gevolgen van het risico van onverzekerbaarheid?” vroeg hij, eraan toevoegend dat de opzet  van captives, die de laatste tijd in Frankrijk in een stroomversnelling is geraakt, een eerste antwoord op die vraag is.

 Het thema van de jaarlijkse AMRAE-conferentie is dit jaar ‘For the Love of Risk’. Dit weerspiegelt de passie die riskmanagers hebben voor hun werk en de houding die ze nodig hebben om nieuwe uitdagingen aan te gaan die op hun pad blijven komen. Wild geeft aan dat hij riskomanagers steunt die meer betrokken raken bij gebieden zoals de implementatie van kunstmatige intelligentie door hun bedrijven. “Onze rol is niet om AI-experts te worden, maar om een rigoureuze methodologie te bieden om de risico’s en kansen die het met zich meebrengt te evalueren.

  Hij benadrukte ook dat de relatie tussen riskmanagers en ESG-strategieën van bedrijven sterker moet worden en dat de noodzaak om te voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de EU dit proces zal versnellen. “Dit vereist niet alleen diepgaande kennis van onze eigen bedrijven, maar ook inzicht in de externe dynamiek die onze toeleveringsketens beïnvloedt.”