Alpina Group wijst op opvallende paradox: Meer woningen beschikbaar, maar langer op de markt


Huizen staan in het derde kwartaal van 2023 gemiddeld 84 dagen te koop. Dat is een stijging van 71,8% ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers en analyse van NVM dochter brainbay. Daarnaast kost een gemiddeld huis nu 425.000 euro. Vorig jaar was dat 397.000 euro.

Het totaaloverzicht van de woningmarkt toont een stijging van 13,6% in het aantal verkochte woningen ten opzichte van vorig jaar. Daarbij is de gemiddelde verkoopprijs per vierkante meter met 6,2% toegenomen, wat neerkomt op een transactieprijs van €3.933 per vierkante meter. Een opvallende verschuiving is de looptijd van het aanbod – het aantal dagen dat een huis te koop staat – dat is nu 84 dagen, wat een stijging van 71,8% betekent.

Zorgwekkende trend: stijgende krapte-indicator

Volgens Jaap van Pampus, directeur makelaardij en hypotheken bij Alpina, is dit een opvallende paradox. “Hoewel het lijkt alsof er meer woningen beschikbaar zijn, blijven ze langer op de markt. Een schijnbare kans die wordt tenietgedaan door een onbalans tussen de vraagprijs en de gemiddelde koopsom. Er staan zeker woningen te koop, maar wel in een prijsklasse waar minder vraag is.”

Van Pampus ziet ook een zorgwekkende trend in de verhouding tussen het aantal beschikbare woningen en het aantal transacties, de zogeheten krapte-indicator (KI). “In november 2023 stond de KI op 1,9, dat betekent dat er slechts 1,9 woningen beschikbaar zijn per transactie. Wat de beperkte keuzemogelijkheden voor woningzoekenden laat zien. De vraag en het aanbod sluiten niet goed op elkaar aan. Bij het veel gevraagde onroerend goed is overbieden nog steeds aan de orde. Ik raad kandidaat kopers aan om vooraf te kijken naar de financieringsruimte en rekening te houden met de veranderende regels voor 2024, onder andere op het gebied van verduurzaming.”