Advocatuur: Verzekeringsmakelaars kunnen worden aangeklaagd voor afwijzing bedrijfsonderbrekingsclaims

Terwijl rechtszaken met betrekking tot de afwijzing van pandemie-gerelateerde bedrijfsschadeclaims door verzekeraars wereldwijd doorgaan, kunnen verzekeringsmakelaars verwachten te worden vervolgd als de claims van hun klanten worden afgewezen. Dat voorspellen onderzoekers van Standard & Poor’s in hun ‘Global Market Intelligence-‘rapport naar aanleiding van de visies van advocaten en gespecialiseerde verzekeraars

Fenchurch Law-partner Aaron Le Marquer zei in een interview dat er ‘onvermijdelijk’ juridische claims tegen makelaars zouden zijn, omdat “waar polishouders geen dekking hebben en hun claims niet betaald krijgen, makelaars altijd de volgende zijn in de vuurlinie en het doelwit voor mogelijk herstel “. Zijn firma vertegenwoordigt polishouders.Ondertussen merkte Edwin Coe, partner en Head of Insurance Litigation bij Roger Franklin, op dat het indienen van claims tegen makelaars iets is waar zijn bedrijf zeker naar heeft gekeken en al verzoeken heeft ontvangen van verzekerden.

Tegelijkertijd was Charles Manchester, CEO van Manchester Underwriting Management, het erover eens dat makelaars te maken zouden krijgen met rechtszaken. Zijn bedrijf  verkoopt beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen aan makelaars in het VK. “Er kunnen heel goed massaclaims komen tegen makelaars  en die zaken komen misschien voor de rechtbank. Dus je zult op zijn minst dure juridische kosten moeten betalen”, zei hij.

Niet iedereen is er echter van overtuigd dat polishouders en hun advocaten een zaak hebben. Om vast te stellen of een makelaar aansprakelijk is, moeten verzekeringnemers aantonen dat de makelaar zijn zorgplicht heeft geschonden en dat deze overtreding schade heeft veroorzaakt. In het geval dat makelaars worden gedagvaard, worden de kosten om hen te verdedigen en de uiteindelijke boete als ze aansprakelijk worden bevonden door hun beroepsaansprakelijkheidsverzekeraars betaald. Tot op heden zijn er maar weinig meldingen van dergelijke claims geweest.

 Bron: Asian Insurance Review