Adfiz zet vol in op ondersteuning adviseurs bij implementatie actieve provisie transparantie


Na jaren van discussie met de minister, de tweede kamer en alle stakeholders over de vormgeving van provisietransparantie is de verwachting dat het besluit met de regels voor actieve provisietransparantie binnen afzienbare tijd wordt gepubliceerd en bekend is. Onze verwachting is dat de markt een termijn van een half jaar krijgt voor invoering en voorbereiding.

“We hebben onderzoek gedaan naar hoe de wens en doelstelling van de minister goed in overeenstemming gebracht kunnen worden met de dagelijkse praktijk van adviseurs en het contact met klanten. Daarbij hebben we ook gekeken naar adviseurs die dit nu al succesvol doen. De inzichten gebruiken we om jou en je kantoor te ondersteunen bij de implementatie van actieve transparantie.”

Adfiz gaat helpen met:

 • Hoe ben je transparant over de dienstverlening?
  Daarvoor hebben we een gespreksfasering laten ontwikkelen waarin dit stapsgewijs en visueel is uitgewerkt. Deze kun je doorlopen met de klant.
 • Hoe bent je transparant over de provisie?
  Daarvoor laten we op een rekenbox ontwikkelen waarin je het fijnmazige gemiddelde kan bepalen zodat je dat in een vroegtijdig stadium kan communiceren. Die rekenbox biedt jou de mogelijkheid om de uitkomsten te bepalen zoals dat voor jouw kantoor van toepassing is. De rekenbox kan worden gekoppeld aan alle systeem. Voor degene die stand alone willen werken komt er een speciale website waar je de rekenbox kan vinden.  
 • Hoe ga ik hiermee aan de slag?
  • We organiseren fysieke bijeenkomsten waarin we het gebruik van de verschillende hulpmiddelen toelichten.
  • We ontwikkelen een e-learning voor jou en je medewerkers waarin word ingegaan hoe je je dienstverlening en de beloning succesvol bespreekt met je klant en het gebruik van de rekenbox daarbij.

Er wordt nu hard gewerkt aan de ontwikkeling van de tools en we mikken op een introductie aan het begin van 2024.