ABI: De premies voor autoverzekeringen dalen naar een vijfjarig dieptepunt

De gemiddelde premie voor autoverzekeringen is in de eerste helft van dit jaar met 38 pond gedaald, omdat automobilisten profiteren van eventuele kostenbesparingen die verzekeraars tijdens de pandemische lockdowns hebben doorgevoerd. De gemiddelde prijs die automobilisten betalen voor hun autoverzekering staat nu op een dieptepunt van vijf jaar volgens de laatste Motor Insurance Premium Tracker van de Britse verzekeraarsorganisatie ABI. De Tracker is het enige marktonderzoek dat kijkt naar de prijs die consumenten daadwerkelijk betalen voor hun dekking, in plaats van naar de prijs die zij te horen krijgen.

Uit de meest recente Tracker van de ABI voor het tweede kwartaal blijkt dat de gemiddelde premie betaald voor een uitgebreide autoverzekering in het tweede kwartaal van dit jaar £ 430 was . Dit was een daling van £ 6 ten opzichte van het vorige kwartaal en een daling van £ 30 (7%) in het afgelopen jaar, sinds hetzelfde kwartaal in  2020.De huidige gemiddelde autoverzekeringspremie van £ 430 staat op zijn laagste in iets meer dan vijf jaar, sinds kwartaal één, 2016.In de eerste zes maanden van dit jaar is de gemiddelde premie voor motorrijtuigen met 38 pond gedaald sinds het vierde kwartaal van vorig jaar.

De daling is deels het gevolg van verzekeraars die kostenbesparingen doorberekenen als gevolg van minder afgewikkelde claims tijdens eerdere nationale lockdowns, met minder voertuigen op de weg. Dit ondanks de aanhoudende kostendruk voor verzekeraars als gevolg van stijgende reparatierekeningen.

Laura Hughes, ABI’s Manager General Insurance: “De daling van de gemiddelde autopremie toont duidelijk aan dat miljoenen automobilisten blijven profiteren van de kostenbesparingen die verzekeraars tijdens de lockdowns hebben doorgevoerd. Het zal interessant zijn om te zien of het aantal motorrijtuigenclaims zal stijgen nu de pandemie achter de rug is en het wegverkeer blijft toenemen.Wij zullen ook nauwlettend toezien op het effect van het in mei gelanceerde officiële portaal voor letselschadeclaims, dat de procedure voor whiplashclaims zal vereenvoudigen en tegelijkertijd zal zorgen voor een evenredige schadevergoeding voor echte eisers.En hoewel de onderliggende kostendruk rond stijgende reparatierekeningen zal blijven bestaan, zal de markt concurrerend blijven, zodat automobilisten kunnen rondkijken voor de beste deal voor hun behoeften.”