ABI: Aanhoudende kostendruk op verzekeraars stuwt gemiddelde premie autoverzekering naar recordhoogte


De gemiddelde premie die in het tweede kwartaal van 2023 voor autoverzekeringen werd betaald, zette zijn opwaartse trend voort nu verzekeraars de strijd aanbinden met aanhoudende kostendruk, zoals een stijging van 33% in de kosten voor autoreparaties, volgens de nieuwste Motor Insurance Premium Tracker van de ABI,dat de premiegegevens analyseert van 28 miljoen autoverzekeringen in het Verenigd Koninkrijk

In juni zei een analyse van internationaal adviesbureau EY dat de Britse motorrijtuigenverzekeringsmarkt in 2022 het slechtst presterende jaar in tien jaar beleefde”. Hun rapport benadrukte dat voor elke £1 die autoverzekeraars aan premies ontvingen, ze £1,10 aan claims en operationele kosten betaalden.

De meest recente ABI- tracker laat zien dat in het tweede kwartaal van dit jaar:

  • de gemiddelde premie die betaald werd voor een particuliere ‘all risks’autoverzekering  £511 was , een stijging van 7% ten opzichte van het vorige kwartaal. De huidige gemiddelde premie is 21% hoger dan in het tweede kwartaal van 2022 en is de hoogste sinds  in 2012 is begonnen met het verzamelen van deze gegevens;
  • de gemiddelde prijs betaald door automobilisten die hun dekking verlengen steeg met £36 ten opzichte van het vorige kwartaal tot £471, terwijl de gemiddelde premie voor een nieuwe polis met £21 steeg tot £566. Het onderscheid weerspiegelt het verschillende risicoprofiel van nieuwe en verlengende l klanten. Een nieuwe klant is bijvoorbeeld eerder een jongere, minder ervaren bestuurder.

De FCA-regels voor de prijsstelling van motorrijtuigen- en opstalverzekeringen die op 1 januari 2022 zijn ingevoerd, zorgen ervoor dat de prijs die verlengende   klanten betalen voor een motorrijtuigen- en opstalverzekering niet hoger is dan de prijs die aan een gelijkwaardige nieuwe klant in rekening wordt gebracht voor een gelijkwaardige polis die via hetzelfde distributiekanaal wordt gekocht, zoals een verzekeraar, makelaar of prijsvergelijkingswebsite. In de regels wordt echter geen maximum gesteld aan de hoogte van de premie die nieuwe of bestaande klanten moeten betalen.

De prijs van de dekking blijft een afspiegeling van een reeks factoren, waaronder de kosten voor het afhandelen van claims In tegenstelling tot sommige andere trackers, omvat het zowel nieuwe als vernieuwende klanten. Hogere premies weerspiegelen de aanhoudend stijgende kosten voor verzekeraars. In totaal betaalden verzekeraars in het eerste kwartaal van dit jaar 2,4 miljard pond uit aan alle claims voor autoverzekeringen – diefstal, autoreparaties en lichamelijk letsel. Dit was 14% meer dan in het eerste kwartaal van 2022.  

De kosten van autoreparaties zijn sinds het eerste kwartaal van 2022 met 33% gestegen tot 1,5 miljard pond, het hoogste cijfer sinds de ABI in 2013 begon met het verzamelen van deze gegevens. Dit weerspiegelt stijgende kosten, waaronder energie-inflatie, en duurdere reparaties.  Stijgingen in arbeidskosten werden gemeld tot 40%.De kosten van vervangingsonderdelen voor veel populaire auto’s zijn het afgelopen jaar met 12-21% gesteg.

Mervyn Skeet, Director of General Insurance Policy ABI, zegt in een toelichting:   “Dit blijven moeilijke tijden voor veel automobilisten en autoverzekeraars. Nu veel gezinnen worden geconfronteerd met hogere kosten van levensonderhoud, wil niemand de kosten van zijn of haar autoverzekering zien stijgen. Verzekeraars blijven vastbesloten om ervoor te zorgen dat autoverzekeringen zo concurrerend mogelijk geprijsd blijven, maar dit is een steeds grotere uitdaging geworden, gezien de aanhoudend stijgende kosten waarmee ze worden geconfronteerd. We willen iedereen die zich zorgen maakt of hij zijn verzekering wel kan betalen, dringend verzoeken om met zijn autoverzekeraar te praten om te zien welke opties er zijn. En ondanks de kostendruk kan het nog steeds lonen om rond te shoppen om de polis te krijgen die het beste aan je behoeften voldoet tegen de meest concurrerende prijs.”