7 van de 10 Britse volwassenen struggelt met financieel jargon

Mensen die van financiële termen hebben gehoord, begrijpen vaak niet wat ze betekenen. Zeven op de tien volwassenen in het Verenigd Koninkrijk hebben moeite met  financieel jargon, terwijl driekwart struggelt met  de term “economie”, zo blijkt uit een nieuwe studie van Aviva ook dat jongeren onder de 25 jaar zich het minst vaak verbaasd voelen over financieel jargon dan andere leeftijdsgroepen: ongeveer de helft (52%) van de jongeren tussen 18 en 24 jaar zegt dit, tegenover 69% voor alle leeftijdsgroepen. 

Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat minder dan twee derde (61%) van de Britse volwassenen van 18-24 jaar van de term ‘pensioen’ gehoord. Slechts drie van de vijf (57%)  Britse volwassenen tussen 18 en 24 jaar is bekend met de financiële term ‘ inflatie’ , terwijl slechts een kwart (25%) heeft gehoord van een ‘inboedelverzekering’.In vergelijking met andere leeftijdsgroepen kennen 18- tot 24-jarigen echter het vaakst de term ‘ ESG-fonds’ . 

Aviva-campagne wil klanten helpen “raadselachtige” financiële zaken te begrijpen 

Jongere respondenten vinden geldbeheer echter het meest verwarrend: ongeveer drie vijfde van de 18- tot 24-jarigen geeft dit toe (58%), tegenover minder dan een kwart (23%) van de 55-plussers. Het onderzoek onder 2.000 volwassenen in het Verenigd Koninkrijk is uitgevoerd ter ondersteuning van een nieuwe campagne van Aviva. Het is bedoeld om klanten te helpen financiële producten beter te begrijpen en hen oplossingen te bieden die aan hun behoeften voldoen, nu en in de toekomst. 

Jongeren hebben minder vaak gehoord van financiële producten en termen.Het onderzoek kan een verklaring bieden voor het feit dat jongeren onder de 25 jaar minder in de war zijn door financieel jargon; zij hebben ook minder vaak dan andere leeftijdsgroepen van bepaalde financiële producten en termen gehoord.Uit het onderzoek blijkt dat minder dan twee derde van de Britse volwassenen (61%) in de leeftijdsgroep 18-24 jaar bij een lijst van financiële termen zegt te hebben gehoord van de term ‘ pensioen’ , tegenover 97% van de respondenten van 55 jaar en ouder. Slechts een kwart van de 18-24-jarigen kent de term ‘ inboedelverzekering’ , tegenover 92% van de 55-plussers, terwijl de term ‘inflatie’ bij minder dan drie vijfde (57%) van de 18-24-jarigen bekend is. 

Minder dan de helft (43%) van de mensen die van de term “gilt” hebben gehoord, begrijpt de betekenis ervan, terwijl twee vijfde (59%) van degenen die van een “lijfrente” hebben gehoord, weten wat ermee wordt bedoeld. Slechts 61% van de mensen die een “ESG-fonds” kennen, weet wat deze term betekent. 

Phoebe Barter, Brand Director, Aviva, zegt: “We begrijpen dat financiële zaken raadselachtig kunnen zijn en ons onderzoek benadrukt precies dit. Het is gemakkelijk om onze kop in het zand te steken en iets wat we ingewikkeld en verwarrend vinden te negeren. Maar we weten ook dat wanneer de zaken zijn opgelost en duidelijk zijn, er een enorme last van onze schouders valt. 

“Bij Aviva willen we onze klanten helpen met hun financiën, zodat ze echt op hun plaats vallen. Of mensen nu hun pensioenpotten willen begrijpen of willen weten hoeveel dekking ze nodig hebben voor hun huis of hun gezin, dat is precies waar we voor zijn. Wij zijn er om de zorgen van klanten op te lossen, zodat zij zich kunnen concentreren op wat voor hen belangrijk is en geen tijd hoeven te besteden aan het zoeken naar een oplossing.”