Zurich Municipal: In afgelopen vijf jaar 2.300 schoolbranden in UK; meer dan 1.100 klaslokalen door brand verwoest

Meer dan 1.100 Britse klaslokalen zijn verwoest door schoolbrandincidenten in de afgelopen vijf jaar, zo blijkt uit een nieuw rapport van Zurich Municipal. Daarin wordt tevens gemeld dat  rapport werd ook opgemerkt dat er in deze periode  2.300 schoolbrandincidenten zijn geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk. Die branden hebben meer dan 74.000 vierkante meter aan onderwijsfaciliteiten beschadigd.Geschat wordt dat als gevolg van de brandschade in het komende jaar zo’n 390.000 lesuren verloren kunnen gaan, waardoor de studie van 28.000 kinderen wordt verstoord, zegt de verzekeraar op basis van gegevens die het Home Office heeft aangeleverd van alle 44 brandweerautoriteiten in Engeland.

Zurich zegt in de cijfers andermaal een bewijs te zien dat sprinklers verplicht moeten worden gesteld in Engeland. Ter vergelijking: Wales en Schotland hebben sprinklers al verplicht gesteld in alle nieuwe en gerenoveerde scholen. “Deze cijfers onderstrepen de verwoestende impact van branden op het schoolterrein. Tenzij de regering de wet op sprinklers wijzigt, zullen onbedoelde en opzettelijke branden scholen en de toekomst van kinderen blijven verwoesten ”, zegt Tilden Watson, head of education bij Zurich Municipal , volgens wie jonge studenten en hun studies al zwaar zijn getroffen door de pandemie. “Dus ministers, moeten ervoor zorgen dat er geen tijd meer verloren gaat in de klas voor een generatie die al achterop is geraakt door de corona-pandemie”.

Het onderzoek is uitgekomen nadat de regering haar plannen aankondigde om de komende vijf jaar £ 1 miljard te steken in de wederopbouw van 50 scholen.”Brand zal niet alleen de vooruitgang wegvagen bij het verbeteren van de toestand van scholen, het zal het ook in de verkeerde richting sturen. Het heeft geen economische zin om miljoenen ponden in renovatiescholen te pompen zonder ze te beschermen met sprinklers”, aldus Watson. “Het is bewezen dat sprinklers de verspreiding van branden tegengaan en de schade beperken die ze veroorzaken.”  Het laatste rapport van Zurich Municipal is een vervolg op een eerdere studie die afgelopen november werd gepubliceerd. In dat rapport constateerde de verzekeraar dat in 2019 480 basisscholen en middelbare scholen brandincidenten hebben meegemaakt – gemiddeld 40 brandincidenten per maand