Zeven procent meer caravandiefstallen in Groot-Brittannië

 

Caravandiefstallen in het Verenigd Koninkrijk zijn in 2022  met 7% gestegen doordat kampeer- en caravanvakanties een hoge vlucht namen na een versoepeling van de Covid-19-beperkingen. Uit cijfers van  verzekeringsgroep Atec in zijn InsureMy Caravan Security Report blijkt dat er in 2022 375 gevallen waren, tegen 351 in 2021.

Het rapport toonde ook aan dat mensen van 60 jaar en ouder het meest getroffen werden door de diefstalgevallen. De gemiddelde diefstalschade was £ 6.135 voor personen van 60 jaar en ouder  tegen £ 3.064 voor personen ouder dan 20 jaar.

 

James O’Hara, commercieel directeur bij Atec Group en InsureMy, zegt: “Verzekeraars en elk bedrijf dat geïnteresseerd is in vrijetijdsverzekeringen zullen deze gegevens nuttig vinden.Het suggereert patronen waar de risico’s liggen die kunnen leiden tot een claim en maatregelen die kunnen worden genomen om het te verminderen,” voegde hij eraan toe.

 

Risicobeperking

Het onderzoek benadrukte verder dat veiligheidsalarmen in caravans niet de meest effectieve misdaadpreventiemaatregel waren.Meer dan 70% van de 70-plussers had een beveiligingsalarm, vergeleken met 41% van de personen onder de 30 jaar.

Van de in 2022 gestolen caravans werd echter slechts 11% teruggevonden.Ondertussen resulteerde slechts 2% van de gemelde diefstallen in een aanklacht tegen de dader, terwijl in 7% van de gevallen een verdachte werd gevonden maar de aanklacht werd ingetrokken.

Het onderzoek van Atec volgde op marktonderzoeker Mintel die eerder dit jaar (13 april 2023) benadrukte dat het totale aantal kampeer- en caravantochten in 2022 naar schatting 16,7 miljoen bereikte, een terugkeer naar pre-pandemische niveaus.