Zeven jaar fraudeaanpak IFED: 433 veroordelingen, 239 jaar gevangenisstraf en meer dan £ 100.000 aan geïnde boetes

433 Veroordeelde verzekeringsfraudeurs, 239 jaar opgelegd aan gevangenisstraffen, 108 jaar aan schorsingen, 13.355 uur aan taakstraffen en meer dan £ 100.000 (112.158 euro) aan geïnde boetes,  Dat is het resultaat van zeven jaar fraudeaanpak door de IFED (Insurance Fraud Enforcement Department), een door de verzekeringsbranche (ABI en Lloyd’s) gesponsorde speciale fraude-unit van de Londense politie. De onderzoeken van IFED bracht als ‘bijvangst’ 1.140 andere overtredingen zaken aan het licht, waaronder 489 uitgedeelde waarschuwingen.

De IFED werd in 2012 in het leven geroepen. Sindsdien werden op basis van haar onderzoekswerk tal van georganiseerde bendes opgepakt, waaronder vele zogeheten cash for crash-bendes die opzettelijk aanrijdingen veroorzaken om vervolgens de verzekeringspenningen op te strijken. Eén bende had verzekeraars zelfs voor met dan één miljoen pond opgelicht.

Daarnaast werden bij twee grootschalige acties in Engeland en Wales in totaal 54 gelegenheidsfraudeurs betrapt die bij elkaar goed waren voor een groot aantal frauduleuze verzekeringsclaims gedetecteerd met een gezamenlijke waarde van £ 426.650. (478.509 euro). Ook werd een vrouw betrapt die onder verschillende namen een groot aantal valse claims had ingediend voor vermeende (letsel)schade als gevolg van bekende rampen zoals de brand in de Grenfell Tower, de bomaanslag tijdens een concert in de Manchester Arena en de aanslagen bij de London bridge. De vrouw claims zelfs schade voor het verlies van een dochter, terwijl zij zelf kinderloos was. Pikant detail: zij werkte bij een verzekeringsmakelaar