Woonstad Rotterdam en CED breiden samenwerking uit bij geautomatiseerd afhandelen van reparatieverzoeken

CED en woningcorporatie Woonstad Rotterdam breiden hun samenwerking uit. Afgelopen week is gestart met het geautomatiseerd afhandelen van reparatieverzoeken voor huurders. Doel is een efficiëntere dienstverlening die moet leiden tot een hogere bewonerstevredenheid en lagere kosten. De eerste twee dagen kwamen er al meer dan 100 meldingen binnen.

Het reparatieverzoek-management van woningcorporaties kent volgens CED twee uitdagingen: hoe verhoog je de bewonerstevredenheid en hoe beheers je de kosten. CED Repair – het organisatie-onderdeel van CED voor herstel-in-natura – levert als oplossing dat voortaan bewoners 24/7 digitaal of via WhatsApp een reparatieverzoek kunnen indienen. Bij het grootste deel van de verzoeken kan de bewoner meteen een reparatie-afspraak maken en ontvangt het betrokken herstelbedrijf direct de opdracht. Eén dag van tevoren krijgt de bewoner een sms-je ter herinnering, zodat de hersteller niet voor niets komt.

Reparatieverzoeken verlopen volgens CED zo sneller, wat het wooncomfort van bewoners verhoogt. De woningcorporatie heeft goed inzicht in alle lopende reparatieverzoeken. CED controleert steekproefsgewijs de kwaliteit van het herstel en de tevredenheid van de bewoners over het meldproces.

Win-win-situatie

De eerste bewoners die van deze service gebruikmaken zijn de huurders van Stadswonen Rotterdam, onderdeel van Woonstad Rotterdam en de grootste studentenhuisvester in de stad. CED Repair en Stadswonen werken al sinds 2018 samen om het reparatieverzoeken-proces te optimaliseren. Robin Roest, Managing Director (rechts op foto) van onder andere CED Repair, is blij met deze uitbreiding van de samenwerking. “Het geeft ons de mogelijkheid om een nieuw concept van reparatieverzoek-management in de markt te zetten en in de praktijk verder te optimaliseren. Wij zien veel potentie in de woningcorporatiemarkt voor het geautomatiseerd afhandelen van reparatieverzoeken. Dat scheelt veel tijd en inzet, en daarmee kosten. Het past bovendien in een tijd waarin ook huurders veel meer regie over hun eigen zaken willen hebben.”

Dennis Lausberg, Directeur Vastgoedbeheer & Ontwikkeling bij Woonstad Rotterdam, onderstreept de voordelen. “Deze versnelde en geautomatiseerde workflow verhoogt zonder twijfel de bewonerstevredenheid. Tegelijkertijd geeft het ons als verhuurder veel meer inzicht en controle.”

Geavanceerd platform

De pilot van CED en Stadswonen is slechts het begin van een verdergaande ontwikkeling. CED werkt aan een geavanceerd, volledig geautomatiseerd platform voor het gehele proces afhandelproces. Huurders kunnen daarin zelfstandig en digitaal reparatieverzoeken indienen en beheren; herstellers kunnen hun herstelopdrachten managen; en voor woningcorporaties zijn alle herstelopdrachten gekoppeld aan de juiste backoffice-processen en -kostenplaatsen. CED beoogt zo 80% van de reparatieverzoeken digitaal af te handelen. Dat levert tijd op voor de overige 20% reparatieverzoeken die misschien meer persoonlijke aandacht behoeven. Stadswonen Rotterdam begint vooralsnog ‘aan de voorkant’ van het proces, bij het melden en plannen van reparatieverzoeken, via WhatsApp of digitaal.

“Met deze pilot zetten CED en Woonstad Rotterdam samen de schouders onder een innovatieve vorm van reparatieverzoek-management, die concreet bijdraagt aan kostenbeheersing én bewonerstevredenheid”, aldus de initiatiefnemers.