Weinig animo voor proef met no cure, no pay bij letselschadezaken

Een proef met een vorm van no cure, no pay-beloning voor advocaten bij letselschadezaken komt niet van de grond. Advocaten zijn volgens deskundigen terughoudend in het maken van deze resultaatsafhankelijke vergoedingsafspraken vanwege de grote financiële risico’s die kantoren kunnen lopen.Uit een rondgang van het FD langs de elf lokale orden van advocaten blijkt dat advocaten in ruim drie jaar slechts 64 zaken afspraken hebben gemaakt met cliënten dat zij een hoger uurtarief mochten declareren bij een overwinning. Bij verlies kreeg de advocaat niets. Sinds de start van het experiment kwamen bij de orden opgeteld slechts 64 meldingen binnen van zaken waarin advocaten een no cure, no pay-overeenkomsten sloten met burgers.

Het experiment met uitzonderingen op het verbod op no cure, no pay in de advocatuur startte in 2014 en duurt vijf jaar. Het idee was om de toegang tot een advocaat voor mensen met een middeninkomen te vergroten.Die zouden tussen wal en schip kunnen vallen, omdat ze niet in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, maar te weinig verdienen om de advocaatkosten zelf te kunnen betalen. Ook zou no cure, no pay leiden tot eerlijker concurrentie tussen advocatenkantoren en letselschadebureaus. Zij mogen wél ongelimiteerd op no cure, no pay-basis werken.

Orde van Advocaten: geen tussentijdse evaluatie

Door de ‘smalle doelgroep’ is het volgens een woordvoerder van de NOVA moeilijk te bepalen of de 64 no cure, no pay-meldingen ‘veel of weinig’ zijn. ‘Wij hebben vanaf 1 januari 2014 een uitzondering gemaakt op het algemene verbod op no cure, no pay bij letselschade- en overlijdenszaken omdat in dit soort procedures het voor sommige mensen lastig kan zijn om een zaak te starten. De kosten voor een rechtzoekende zijn dan een te hoge drempel om zijn recht te halen, bijvoorbeeld door de kosten van een gespecialiseerde advocaat.’

Er volgt tussentijds geen evaluatie van de proef. ‘Een letselschadezaak en de afhandeling ervan duurt veelal jaren. Om te beoordelen of er sprake is van een geslaagde pilot is een representatief aantal afgeronde zaken noodzakelijk’, stelt de woordvoerder.Het algemene verbod op no cure, no pay wordt meegenomen door de commissie die momenteel onderzoekt of de gedragsregels voor advocaten moeten worden aangepast. Eind dit jaar volgen de aanbevelingen van de commissie.

Het volldige FD artikel is hier te lezen:https://fd.nl/ondernemen/1193930/weinig-animo-voor-proef-met-no-cure-no-pay-bij-letselschadezaken?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_content=20170327&s_cid=671

Bron: FD