Weergerelateerde schades en inflatie drukken resultaat schadeverzekeraars in 2022

schadeverzekeraars in 2022

 Volgens een nieuw rapport van A.M. Best kwamen de financiële resultaten van Amerikaanse schadeverzekeraars onder druk te staan door aanhoudende weergerelateerde schades, naast de hoogste inflatie in 40 jaar en de op één na duurste catastrofe ooit.

Trends binnen het segment persoonlijke auto’s vormen de grootste rem op de resultaten van Amerikaanse schadeverzekeraars, ondanks de inspanningen van verzekeraars om de toenemende ernst van de schade, problemen met de toeleveringsketen en gestegen medische kosten aan te pakken, aldus Best in zijn marktsegmentrapport “US P/C Industry Shows Considerable Resilience Despite Continual Challenges”.

Het prijsmomentum dat schadeverzekeraars in 2021 bereikten, werd voortgezet in 2022, aldus Best. Maar de resultaten uit de tekening van persoonlijke auto- en huiseigenarenverzekeringen en de volatiliteit die de economie verzwakte, dragen bij aan een geschatte daling van vier punten op jaarbasis in de gerapporteerde gecombineerde ratio van het Amerikaanse schadesegment, van 100,0% in 2021 tot 104,0 in 2022.

Een meer positieve ontwikkeling was de geschatte netto investeringsinkomsten van de Amerikaanse schade-industrie die toenamen van $ 16,9 miljard tot $ 73,0 miljard, aldus Best. Aanzienlijke schades, geschat op $ 111 miljard, waren de belangrijkste factor achter een daling van 9,4 procent van het polishoudersoverschot van het Amerikaanse schadesegment aan het einde van 2022, aldus het ratingbureau.

Het Best-rapport merkte op dat de aan het weer gerelateerde schades van Amerikaanse schadeverzekeraars in 2022 aanhouden, met schattingen van verzekerde Amerikaanse catastrofeschades van meer dan $ 90 miljard. Die schades omvatten orkaan Ian, die naar schatting 50 miljard tot 65 miljard dollar aan schades genereerde. Orkaan Ian was de grootste catastrofe van 2022 en de op één na duurste gebeurtenis ooit, na orkaan Katrina in 2005, aldus Best.

In 2022 bleven de prijstrends voor zakelijke  verzekeringen gunstig voor verzekeraars, aldus Best, omdat de noodzaak om de inflatie te compenseren een belangrijke rol speelde in de prijstrends in de sector. De inflatie in combinatie met de ongunstige catastrofe verlies trend om opwaartse druk uit te oefenen op commercieel onroerend goed tarieven en prijzen in 2022, zei het ratingbureau.