Watersnood in juli: recordaantal grote schadeclaims in Duitsland

De overstromingen van de Ahr en de Erft in juli zijn de meest verwoestende natuurrampen ooit in Duitsland. Tegelijkertijd waren er ook meer grote schadeclaims ooit tevoren, zo blijkt uit nieuwe cijfers van verzekeraars.De overstromingen van juli op de Ahr, de Erft en elders waren verwoestender dan enige andere natuurramp ooit tevoren. Dit komt ook tot uiting in het aantal grote schades..

Volgens nieuwe evaluaties van de verzekeraars heeft de overstroming van juli meer grote schade aangericht dan enige andere natuurramp voordien. “Wij gaan momenteel uit van ongeveer 400 grote schades met een totaalbedrag van 1,3 miljard euro”, zei Jörg Asmussen, algemeen directeur van het Duitse Verbond van Verzaekeraars GDV, woensdag in Berlijn. “Dat is vier keer zoveel als bij de overstromingen van 2002 op de Elbe en de Donau.”

Deze komen vooral voor in de commerciële en industriële sector voor gebouwen, machines en uitrusting, maar zijn ook mogelijk voor woongebouwen. “Er waren verschillende verzekerde individuele schades van meer dan 20 miljoen euro in deze flash flood, bijvoorbeeld in de hotelindustrie, de chemische productie en de metaalverwerking,” zei Asmussen. “De vele miljoenen verliezen illustreren hoe verwoestend de vloedgolf was.” In totaal veroorzaakte lagedrukgebied “Bernd” een verzekerde schade van ongeveer zeven miljard euro – wat het tot de meest verwoestende natuurramp in Duitsland maakt.

De overstroming van juli springt eruit in de verliesstatistieken

Tot dusver was de overstroming van augustus 2002, met 102 grote schades voor een bedrag van 701,6 miljoen euro, de gebeurtenis met de meeste miljoenenverliezen. De overstroming van juni 2013 veroorzaakte 75 grote verliezen ten belope van 218,9 miljoen euro. De waarden zijn geëxtrapoleerd naar de huidige prijzen voor een betere vergelijking. 

De economische schades  zijn echter veel groter. “In het hele land is nog niet eens de helft van de gebouwen verzekerd tegen zware regenval en overstromingen”, benadrukt Asmussen. In het najaar zal de sector daarom ideeën presenteren over hoe de verspreiding van verzekeringen tegen natuurrampen kan worden vergroot. De voorstellen moeten worden geïntegreerd in een totaalconcept dat ook meer maatregelen voor particuliere en overheidspreventie omvat.