Vorige directeur HHG fraudeerde voor 1,7 miljoen euro

Omvangrijke fraude door de toenmalige directeur Michel van D. bracht de Udense Holland Herstel Groep in 2016 op de rand van de afgrond. Samen met anderen heeft de oud-directeur het bedrijf volgens bedrijfsrechercheonderzoek voor 1,7 miljoen euro opgelicht. Volgens de rechter staat inmiddels vast dat er is gefraudeerd, meldt het Brabant Dagblad vandaag op basis van een behandeling voor de rechtbank.

Het vermoeden van fraude bij het reconditionerings- en asbestsaneringsbedrijf werd voor het eerst in 2016 uitgesproken door interim-manager Laurens Vellen, wat leidde tot het ontslag van de toenmalige directeur. Bedrijfsrecherchebureau Hoffmann ontdekte verschillende  vormen van fraude, waarvan er inmiddels enkele door Michel van D. zijn toegegeven. Hij geeft aan de extra inkomsten  onder meer gebruikt te hebben als zwart geld-kas teneinde schade-experts te fêteren en opdrachten binnen te halen. Volgens hem wist het bedrijf ervan en is hij er zelf niet beter van geworden, wat volgens de huidige HHG-directeur Rob Vlek niet waar is en ook door de rechter niet wordt geloofd.

De rechtbank heeft bepaald dat zowel hij, , een projectleider van HHG en een dreital rechtspersonen  aansprakelijk zijn voor de schade. Het exacte bedrag dat moet worden terugbetaald wordt later door de rechter vastgesteld. Rentokil, de vorige eigenaar en gedupeerde, heeft inmiddels aangekondigd  naast de schade ook de kosten van het bedrijfsrechercheonderzoek te claimen. Rob Vlek  spreekt zijn verwondering uit dat de betreffende personen en nauw betrokken personen nog steeds in de branche werkzaam zijn. Ook hoopt hij op een wake up-call voor de branche en op dusdanige maatregelen zodat fraude en bovenmatig fêteren wordt uitgebannen.

 

O

Bron Brabants dagblad