Vorig jaar forse toename van het aantal ongelukken met vrachtauto’s

 

Het aantal incidenten met vrachtauto’s is in 2017 met 22% gestegen ten opzichte van 2016. Zij worden vooral veroorzaakt door de toenemende drukte in het verkeer. Vrachtwagenincidenten zijn echter voor een fractie verantwoordelijk voor het aantal files. ​Dat zijn enkele belangrijke conclusies waarmee STIMVA (Stichting Incidenten Management Vrachtauto’s) gisteren (12 juli jl.) naar buiten kwam.

Volgens brancheorganisatie TLN (Transport Logistiek Nederland) is de grote toename van het aantal ongevallen met een vrachtauto verontrustend: 1.484 meldingen in 2017, een stijging van 40%. “Dat is zorgelijk. Wij zien graag dat de overheid nader onderzoek uitvoert naar de toedracht van de ongelukken. Want alleen met kennis van de oorzaken kunnen we er wat aan doen”, zegt TLN-voorzitter Arthur van Dijk.

Filedruk

Naast veiligheid heeft doorstroming de volle aandacht van STIMVA. De filedruk neemt toe. In Nederland staan we sinds 2014 steeds vaker in de file, zo blijkt uit het rapport. 83% van de files wordt veroorzaakt door drukte op de weg. Incidenten met vrachtauto’s veroorzaken slechts 1,3% van de files. De impact op de filezwaarte is iets groter (4,5%).

Het Algemeen Dagblad legde in een gisteren (12 juli jl.) gepubliceerd artikel de zwartepiet bij de buitenlandse chauffeurs. Van Dijk: “Dat is niet terecht en waar het om gaat. Wat volgens ons belangrijk is, is verder onderzoek te doen naar de oorzaken van de ongelukken. Nog altijd is bij 965 van de 1.484 ongelukken een Nederlandse vrachtwagenchauffeur betrokken. Pas als we harde gegevens hebben over de toedracht van de incidenten kunnen we gaan wijzen.”