Voor 46 miljard euro aan fusie- en overnamedeals afgeketst in 2018’

Bijna dertig fusies of overnames met een gezamenlijke waarde van 46,3 miljard euro zijn in 2018 afgeketst als gevolg van beslissingen van de mededingingsautoriteiten. Dat meldt Allen & Overy in een nieuw rapport: Global Trends in Merger Control Enforcement Report. Zeven deals werden verboden en 22 deals werden gestaakt vanwege bezwaren van de autoriteiten.

Intussen braken de mededingingsautoriteiten vorig jaar een record bij het opleggen van boetes wegens inbreuk op de procedurele fusieregels, zoals het gebruik van niet-openbaargemaakte informatie (gun-jumping) of het verstrekken van onjuiste informatie. Wereldwijd werd voor ruim 148 miljard euro aan boetes opgelegd in 46 zaken, aldus Allen & Overy, 30% meer dan in 2017.

Antitrustautoriteiten wereldwijd keurden in 2018 139 transacties goed onder voorbehoud van zogenoemde gedragsremedies (maatregelen van partijen om een transactie zo aan te passen dat alsnog goedkeuring wordt verkregen). Dit is minder dan in 2017, toen 155 deals groen licht kregen. De sectoren Industrie & Productie, Energie en Transport werden meer dan gemiddeld getroffen door mededingingsinterventies, terwijl de autoriteiten juist minder dan gemiddeld ingrepen in de digitale en tech,-, media- en telecomsectoren.

In de VS daalde het aantal deals waarbij dit soort maatregelen werden opgelegd van 23 naar 17. China zag een soortgelijke daling, en in het Verenigd Koninkrijk keurde de Competition & Markets Authority slechts drie zaken met gedragsremedies goed in fase 1, een forse daling vergeleken met de 13 deals in 2017. Tegelijkertijd waren er meer deals die werden doorverwezen voor diepgaander onderzoek.

De ‘tegenwerking’ van de autoriteiten bij zeventien Amerikaanse deals heeft overigens niet kunnen voorkomen dat de Amerikaanse dealwaarde in 2018 uitkwam op 1,5 biljoen dollar, een stijging van 15% ten opzichte van 2017, aldus een ander rapport van het New Yorkse advocatenkantoor White & Case en MergerMarket. Het totale aantal Amerikaanse deals daalde wel licht, met 2% naar 5.682 transacties.

Bron Advocatie