VHD en SOS International: Groei wagenpark campers; ook steeds vaker betrokken bij pech en ongeval

Campers zijn populair; het wagenpark groeit de laatste jaren sterk. Een keerzijde van die medaille is dat mede daardoor campers ook steeds vaker betrokken zijn bij pech en ongeval, zo blijkt uit twee onderzoeken die onafhankelijk van elkaar zijn gehouden door de alarmcentrales VHD en SOS International.

Uit recente cijfers van brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI) blijkt dat er op 1 juli van dit jaar in ons land meer dan 115.000 geregistreerde kampeerauto’s rondreden. Een forse toename ten opzichte van vijf jaar geleden, toen dat er nog 77.000 waren, meldt SOS International. Ook de VHD wijst op de groeiende populariteit van de camper. Uit cijfers van BOVAG blijkt dat 2017 een recordjaar is voor de verkoop van campers. In de maand mei was er een verkoopstijging te zien van maar liefst 59%.

Meer pechgevallen

Een bijkomstigheid daarvan is de stijging van het aantal pechgevallen. Het aantal hulpvragen voor campers bij SOS International is binnen één jaar tijd meer dan verdubbeld tot naar verwachting meer dan 3.600 dit jaar. En in de afgelopen vijf jaar is het aantal hulpaanvragen bij alarmcentrale SOS International, is de afgelopen vijf jaar maar liefst verdrievoudigd. “De medewerkers draaien overuren. Het gaat dan om problemen als schade en diefstal, maar in meer dan tachtig procent draait het om een pechgeval”, legt directeur Marcel van der Meulen van SOS International uit. “Dat houdt in dat er jaarlijks honderden campers stranden langs de Route du Soleil of andere populaire vakantietrajecten. Wij staan deze kampeerautobezitters bij met pechhulp, transport en waar nodig vervangend vervoer.”

Bij de VHD zien ze ook het aantal pech en ongevallen met campers toenemen.  In de maanden juni en juli 2017 zijn het aantal meldingen ten opzichte van vorig jaar in diezelfde periode met 58% gestegen. Van 2015 op 2016 was dit een stijging van 31%. Waar in de maanden juni en juli van 2015 in totaal 115 pechvogels met een camper om hulp vroegen bij VHD waren dat er dit jaar in dezelfde maanden 238. “Met een deel van de zomer en het najaar nog in het verschiet is het de verwachting dat er ook dit jaar weer sprake is van een grote stijging.”

Meer verhuur

Een ander fenomeen dat de VHD constateert is dat mensen die geen camper willen kopen zich wenden tot een van de camperverhuur-sites waar particulieren hun camper aanbieden voor die periode dat zij er zelf geen gebruik van maken. Naast Airbnb zijn ook sites zoals Camptoo.nl en goboony.nl actief op het gebied van camperverhuur. “Stonden campers vroeger voor een deel van het jaar stil, nu wordt een camper intensiever gebruikt met meer pech en schade tot gevolg”, aldus de alarmcentrale.

Ook SOS International noemt de toename van verhuur van campers als verklaring voor het opvallend hoge aantal pechgevallen.  Van der Meulen: “. Een nieuwe camper is geen goedkope investering. Daarom kiezen steeds meer campereigenaren ervoor om hun camper te verhuren. De deeleconomie maakt dat relatief eenvoudig: online bemiddelingsplatforms schieten als paddenstoelen uit de grond. Vaak stellen dergelijke platforms als énige eis dat de camper beschikbaar moet zijn. Over onderhoud of veiligheid wordt niet of nauwelijks gesproken.”

Onderhoud

Als andere reden voor de toename van het aantal pechgevallen noemt hij het onderhoud. “Dergelijke verhuurcampers worden daardoor ineens veel vaker gebruikt. En een privécamper die dan in feite bedrijfsmatig wordt gebruikt, moet óók bedrijfsmatig onderhouden worden. En dat gebeurt in veel gevallen niet. Ook zullen huurders soms net wat minder zuinig met de camper omspringen. Al met al maken campers veel meer kilometers en blijft het onderhoud daarbij achter.”

Daarnaast hebben volgens Van der Meulen oude campers natuurlijk niet altijd de voorzieningen waar we tegenwoordig aan gewend zijn. “Je ziet dan ook dat er veel geknutseld wordt. Dat gaat vaak goed, maar kan ook problemen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een te hoge aslast door het inbouwen van een te grote watertank. Of kortsluiting of andere elektrische problemen, omdat accu’s of dynamo’s het begeven door de inbouw van moderne apparatuur.”

Een intensiever gebruik van een camper vergt ook meer onderhoud. VHD geeft enkele tips: “Zorg er daarom voor dat de camper voor elke reis goed nagekeken is. Het rijden in een camper vraagt ook meer stuurmanskunst van de bestuurder. Bij een echt grote camper kan het aan te bevelen zijn één of twee rijlessen te nemen. Zorg hoe dan ook voor een goede verzekering die helpt in geval van pech en schade. U kunt dan met een gerust hart op pad en genieten van de vrijheid die campers bieden.”