Verzuim zorgsector bereikte recordhoogte in 2022

Het ziekteverzuim in de zorgsector was in 2022 hoger dan ooit tevoren. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van verzuimdatabedrijf Vernet. Het verzuimpercentage over 2022 kwam uit op 8,36. Dat betekent een stijging van 15% ten opzichte van het jaar 2021 waarin een verzuimpercentage van 7,29 werd gemeten. In het eerste kwartaal was het verschil met het jaar ervoor het grootst, in de kwartalen erna vlakte dit af..

.
Hoewel er in alle kwartalen van 2022 sprake was van een stijging, valt op dat dit verschil in het eerste kwartaal het grootst was ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Toen steeg het verzuimpercentage van 7,56 naar 9,85. In het laatste kwartaal steeg het verzuimpercentage van 8,24 naar 8,52.

Vernet, dochteronderneming van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, ziet dat deze stijging vooral werd veroorzaakt door de stijging in kort verzuim. Daarnaast was er sprake van een enorme stijging in meldingsfrequentie die aangeeft hoe vaak werknemers zich gemiddeld ziek meldden. Doorgaans schommelt de voortschrijdende meldingsfrequentie tussen de 1 en 1,1. In 2022 kwam dit uit op 1,54.

,,In het afgelopen jaar hebben we te maken gehad met de nodige griep-, corona- en RS-golven. Als gevolg daarvan werden er meer mensen ziek”, aldus Danijela Budimir, directeur bedrijfsvoering van Vernet. ,,Tel daarbij op dat we weten dat door verzuim en niet ingevulde vacatures de druk op de collega’s groter wordt. Die hoge werkdruk leidt over het algemeen tot een hoger verzuim. Een belangrijk aspect om verzuim te voorkomen, is aandacht voor werknemers en leidinggevenden. Dat loopt als een rode draad door de gesprekken die wij hebben met de best presterende organisaties in de zorgsector.”

De nu gepubliceerde verzuimcijfers zijn exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op een Covid-19-testuitslag. Het gaat om ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg. In totaal werken er circa 960.000 mensen in deze vier sectoren.