Verzekerde schadelast door natuurrampen en andere calamiteiten was nog nooit zo hoog

2017 was in negatieve zin een recordjaar voor verzekeraars. In meerdere opzichten. Sinds de start van de periodieke Sigma Study van Swiss Re was de verzekerde schade als gevolg van natuurrampen met $ 144 miljard euro niet zo hoog uitgevallen. Verder zorgden drie orkanen Harvey, Irma & Maria voor bijna tweederde van de totale schadelast: $ 92 miljard, wat neerkomt op 0,5% van het bnp in de VS, en was voor verzekeraars de schade door bosbranden en andere wilfdfires met $ 14 miljard het hoogste bedrag in een jaar tijd.

De Sigma Study registreerde vorig jaar wereldwijd in totaal 301 calamiteiten tegen 329 een jaar eerder. Hierbij kwamen in totaal meer dan 11.000 mensen om het leven. De economische schade als gevolg van natuurrampen en door menselijke fouten veroorzaakte calamiteiten was vorig jaar $ 337 miljard, 87% meer dan de $ 180 miljard een jaar eerder miljard in 2016 en ruim driekwart hoger dan het tienjaargemiddelde van $ 190 miljard. Dat is meer dan volledig toe te schrijven aan de explosieve toename van de schadelast door natuurrampen: met 93% van $ 171 miljard naar $ 330 miljard. In de afgelopen tien jaar beliep de economische schade door natuurrampen gemiddeld $ 178 miljard. De schadelast van calamiteiten door menselijk falen liep echter terug van $ 10 naar $ 7 miljard, wat ook lager is dan het tienjaargeniddelde van $ 12 miljard

Uit de cijfers van Swiss Re blijkt daarnaast dat ook de verzekerde schade door natuurrampen fors hoger uitviel in 2017: $ 138 miljard tegen $ 48 miljard een jaar eerder en $ 50 miljard gemiddeld in de afgelopen tien jaar. De schade door man-made calamiteiten liep met een kwart terug tot $ 6 miljard. Het is ook lager dan het tienjaargemiddelde van $ 7 miljard.

VS

De zeven grootste calamiteiten voor verzekeraars deden zich allen voor in de VS, incl. Puerto Rico. Orkaan Maria zorgde in september voor de grootste schadelast ($ 32 miljard, economische schade $ 65 miljard), gevolgd door de orkanen Irma in dezelfde maand ($ 30 resp. $ 67 miljard) en Harvey in augustus ($ 30 resp. $ 85 miljard euro).  In oktober werd een tweetal grote bosbranden geregistreerd in het noorden van Californië met een economische schade van resp. $ 9,5 en $ 3,2 miljard, waarvan er uiteindelijk $ 7,7 miljard resp. $ 2,7 miljard voor rekening komt van verzekeraars. Twee zware hagelstormen in mei/juni en maart zorgden voor een economisch schade van resp. $ 3,4 en $ 2,7 miljard en een verzekerde schade van $ 2,5 miljard resp. 2 miljard.

Ook elders in de wereld deden zich natuurrampen voor. Zo werd Canada getroffen door de zwaarste bosbranden uit de historie en kampte Portugal met hetzelfde probleem na een lange periode van extreme droogte. Daarnaast werd vorig jaar China getroffen door zware overstromingen in elf provincies met een totale economisch schade van $ 6 miljard, de grootste natuurramp in Azië vorig jaar. De verzekerde schade bleef beperkt, net als bij de schade als gevolg van langdurige regenval in India, Nepal en Bangladesh.