Versneld plaatsen diefstalsignaal werkt

De versnelde signalering heeft een sterk positief effect op het terugvinden van gestolen voertuigen. Vooral het aantal op de eerste dag terug gevonden voertuigen is flink gestegen. Over het eerste halfjaar van 2016 zijn er precies 200 stuks -oftewel 8%- meer teruggevonden dan over dezelfde periode in 2015, meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminalieit (AVc) in de eigen nieusbrief.

Een ander positief effect is dat medewerkers door de hoeveelheid aangiften meer specialisme en routine opbouwen. Dit komt de kwaliteit van de aangiften, met name de opname van opsporingsindicaties, weer ten goede en draagt daarmee direct bij aan het sneller terugvinden. Slachtoffers van diefstal gaven bij navraag aan, zeer tevreden te zijn over hoe hun probleem werd behandeld.

Op 22 mei 2014 is het convenant Aangifteloket Gestolen Voertuigen (AGV) ondertekend. Hiermee is de eerdere pilot officieel omgezet in een landelijke werkwijze. Het aangifteloket is fysiek ingericht bij het LIV in Veendam. Na de pilotfase waren het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Politie, RDW en het Verbond van Verzekeraars het er unaniem over eens dat landelijke invoering vanzelfsprekend was. Ongeveer 70% van de diefstalaangiften van gekentekende voertuigen loopt nu via het AGV en gestolen voertuigen zijn binnen 2 uur nationaal en internationaal gesignaleerd. De overige 30% betreft internet aangiften (brom- en snorfietsen) en aangiften die door de politie zelf worden opgenomen: voertuigdiefstallen na woninginbraak of waarbij geweld is gebruikt.