Verbond raamt stormschade op enkele miljoenen euro

De zware storm die zondag huishield in vooral Noord-Brabant en Zeeland heeft naar schatting voor enkele miljoenen schade aangericht. Dat heeft een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars gezegd. ”De storm was vrij lokaal en duurde relatief kort.”

Toch vielen er bomen op auto’s, waren daken ingestort en was er wateroverlast. Bij Interpolis kwamen maandagochtend vierhonderd meldingen van schade aan woonhuizen binnen, 236% meer dan op een normale dag, laat een woordvoerder weten.

Vanwege harde wind en harde windstoten gold zondagmiddag voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Brabant en Limburg code oranje. Uit voorzorg werden winkelcentra ontruimd en werd de halve marathon in Den Haag afgelast. Op Eindhoven Airport bleven vliegtuigen aan de grond.Het kwam gisteren tot zeer zware windstoten van 100-120 km/uur. Zelfs in Ell (Midden-Limburg) werd een windstoot van 120 km/uur waargenomen. Nog nooit waaide het zo hard op dit meetpunt, dat sinds 1999 de windsnelheid meet.

Interpolis: 500 extra schademeldingen

Op maandagmorgen om 10.00 uur had verzekeraar Interpolis reeds zo’n 500 extra schademeldingen door de storm ontvangen. Met name uit Brabant en Zeeland regent het schademeldingen. Particuliere klanten zijn getroffen door omgewaaide bomen, schuttingen en rondvliegende dakpannen en puin. Zij zorgden samen voor zo’n 400 schademeldingen. Agrarische bedrijven melden zo’n 100 schades, waar normaal op een hele maandag zo’n 50 schades binnenkomen. Daar gaat het met name om dakplaten die van agrarische gebouwen zijn gewaaid.

Interpolis zet extra personeel in om de extra schademeldingen te verwerken. Toch kan het niet voorkomen dat de wachttijd aan de telefoon langer is dan normaal. Vanochtend bedroeg  deze zo’n 10 minuten.