Verbond raamt stormschade op enkele miljoenen euro; Interpolis ontvangt 500 extra schademeldingen

De zware storm die zondag huishield in vooral Noord-Brabant en Zeeland heeft naar schatting voor enkele miljoenen schade aangericht. Dat heeft een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars gezegd. ”De storm was vrij lokaal en duurde relatief kort.Toch vielen er bomen op auto’s, waren daken ingestort en was er wateroverlast. Bij Interpolis kwamen maandagochtend 500 extra meldingen van schade aan woonhuizen binnen, 236% meer dan op een normale dag, laat een woordvoerder weten.

Vanwege harde wind en harde windstoten gold zondagmiddag voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Brabant en Limburg code oranje. Uit voorzorg werden winkelcentra ontruimd en werd de halve marathon in Den Haag afgelast. Op Eindhoven Airport bleven vliegtuigen aan de grond. In de drie zuidelijke provincies van het land zijn gisteren meer dan 1.350 meldingen gedaan bij alarmcentrales, vooral over versperde wegen en bomen of takken die op auto’s zijn gevallen. De helft van de meldingen kwam uit Zeeland.

 Ook in Zuid-Limburg was er veel schade; daar kreeg de brandweer 360 telefoontjes. Het kwam gisteren tot zeer zware windstoten van 100-120 km/uur. In Ell (Midden-Limburg) werd een windstoot van 120 km/uur waargenomen. Nog nooit waaide het zo hard op dit meetpunt, dat sinds 1999 de windsnelheid meet. Er vielen zondag twee gewonden: in Geldrop viel een boom op een auto, in Valkenswaard waaide een man van het dak waar hij op was geklommen om iets te repareren, meldt NOS

Interpolis: 500 extra schademeldingen

Op maandagmorgen om 10.00 uur had verzekeraar Interpolis reeds zo’n 500 extra schademeldingen door de storm ontvangen. Met name uit Brabant en Zeeland regent het schademeldingen. Particuliere klanten zijn getroffen door omgewaaide bomen, schuttingen en rondvliegende dakpannen en puin. Zij zorgden samen voor zo’n 400 schademeldingen. Agrarische bedrijven melden zo’n 100 schades, waar normaal op een hele maandag zo’n 50 schades binnenkomen. Daar gaat het met name om dakplaten die van agrarische gebouwen zijn gewaaid.

Interpolis zet extra personeel in om de extra schademeldingen te verwerken. Toch kan het niet voorkomen dat de wachttijd aan de telefoon langer is dan normaal. Vanochtend bedroeg  deze zo’n 10 minuten. 

Tips voor na de storm

Storm en regen gaan vaak samen. Met deze tips wordt waterschade voorkomen, meldt Interpolis:

  • Inspecteer dakbedekking. Zet losliggende dakpannen vast. Controleer bij platte daken of de naden nog intact zijn, en of loodslabben nog goed liggen.
  • Ruim zwerfvuil direct op, zoals afgebroken takken, losgekomen dakpannen etc. Bij een windvlaag kunnen deze spullen alsnog voor extra schade zorgen.
  • Als de schutting scheef staat, stut deze dan met stevige palen totdat een permanentere oplossing voorhanden is (zoals vervanging).
  • Herstel schade aan daken en ruiten zo snel mogelijk. Dek als noodoplossing de schade zo goed mogelijk af met afdekzeil