Veerkracht na rouw en verlies: ‘Rouwen is een werkwoord’

“Rouw is het geheel van reacties dat optreedt na een verlies. Verlies hangt niet per se samen met dood maar gaat over een betekenisvolle situatie, die niet meer wordt zoals voorheen. Hoe meer betekenis datgene dat men kwijt is geraakt heeft, hoe intenser de rouw.” Dat zei bestuursvoorzitter Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland op 22 augustus jl. tijdens  bij het journalistiek discussieprogramma ‘Hollandse Zaken’ van Omroep MAX op NPO 2.

In het programma werd gepraat over veerkracht na rouw en verlies. Hoe kom je een verlies te boven? Wat komt daarbij kijken en waarom lijkt het de een sneller te lukken dan een ander? Aan tafel bij Hollandse Zaken zaten een aantal mensen die zelf met een verlies te maken hebben gehad. Geerteke van Lierop verloor haar vriend Bas; Bas ging varen en verdronk. Ferry Zandvliet overleefde de aanslag in Bataclan, Joost Rigter vertelt hoe hij vanaf zijn 26e langzaam blind werd en welke impact het verlies van zicht op hem heeft. Patrick Nahafahik heeft corona ternauwernood overleefd en is nog volop bezig met de revalidatie

Individueel proces

Een belangrijk uitgangspunt voor de dienstverlening van Slachtofferhulp Nederland is dat slachtoffers veelal (zelf)redzaam en veerkrachtig zijn. Veerkracht en (zelf)redzaamheid zijn termen die iets zeggen over de eigen capaciteit van slachtoffers om een ingrijpende gebeurtenis te boven te komen. Iedereen gaat dan ook anders om met verlies en rouw. Jansen: “Het blijft altijd maatwerk. Ieder mens is uniek, en de mate van veerkracht en (zelf)redzaamheid kan ervoor zorgen dat iemand het verlies sneller een plekje kan geven dan een ander. Daarbij spelen ook andere variabelen en persoonskenmerken een rol, zoals je sociale omgeving, je eigen kracht of dat je misschien al een soortgelijke situatie hebt meegemaakt.”

Iedereen heeft rouwarbeid te verrichten na een ingrijpend verlies. “Rouwen is een werkwoord. Het gaat niet om zo snel mogelijk verwerken maar om zo goed mogelijk verwerken. Het is niet alleen maar een positieve stijgende lijn naar herstel, want rouwen is een slingerend proces. Ik vergelijk het wel eens met een roeiboot. Als je niets doet, kom je niet vooruit. Je hebt twee roeispanen nodig, één voor verlies en één voor herstel. Werk je alleen maar aan je herstel, dus met één roeispaan, dan blijf je in rondjes gaan. Het is belangrijk dat je zowel werkt aan je verlies als je herstel.” illustreert Jansen.

Bekijk hier de aflevering van Hollandse Zaken terug.

Bron Slachtofferhulp Nederland