Veel minder sterfgevallen door verbetering zorg traumacentrum ziekenhuis Tilburg

Verbetering van de zorgprocessen in het Traumacentrum van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg hebben geleid tot minder sterfgevallen van ongevalspatiënten. Dat is een van de conclusies van arts-onderzoeker Roos Havermans en traumachirurg Koen Lansink o[ basis van een data-onderzoek onder 3.700 volwassen traumapatiënten die in het ETZ zijn opgevangen in tweeënhalf jaar voor en tweeënhalf jaar na de verbeteringen in het zorgproces, meldt Omroep Brabant.  

In het Tilburgse ziekenhuis  worden mensen opgenomen die zwaar letsel hebben opgelopen bij ongevallen in het verkeer, op het werk, rondom huis of door geweld. Jaarlijks worden hier 2400 patiënten opgenomen

De zorgverbetering werd in gang gezet door de invoering van een 24 uurs-bezetting van het traumacentrum. Traumachirurgen, intensivisten, spoedeisende hulp-artsen en anesthesiologen zijn al sinds oktober 2013 24 uur per dag en zeven dagen per week in huis aanwezig zijn om ongevalspatiënten te kunnen behandelen, zonder tijd te verliezen.

“Het ETZ  is daarmee het eerste Traumacentrum in Nederland dat op deze manier werkt. Het was hiermee het eerste in ons land dat zo werkt. Het eerste uur na een trauma is van levensbelang voor de patiënt”, aldus Koen Lansink. Hij is traumachirurg in het ETZ en mede-onderzoeker.

  “Traumazorg is teamwork. We werken met een specialistisch traumateam en samen met onze partners in de regio, waaronder de ambulancedienst die de acute patiënt zo snel mogelijk vervoert naar de juiste plek.”

Traumakamers met een CT-scan

Het zorgproces kreeg ook een steun in de rug door de uitrusting van de traumakamers met een CT-scan. Onder meer hierdoor liggen patiënten korter op de traumakamer en kan eerder onderzoek worden verricht wat belangrijke tijdwinst oplevert. Niet elk trauma – ook een gebroken been valt hieronder – is zo ernstig dat een patiënt op de traumakamer belandt.

Arts-onderzoeker Roos Havermans: “Patiënten liggen gemiddeld een halfuur korter op de traumakamer en de CT-scan wordt 22 minuten eerder gemaakt. Dat levert tijdswinst op in de meest kritieke periode voor ernstig gewonde patiënten.”

Verder krijgen patiënten met minder complicaties te maken en neemt de opname op de Intensive Care met twee dagen af. Allemaal positieve cijfers die zorgen voor een beter herstel van de acute patiënt. Havermans: “De studie toont aan dat al deze maatregelen hebben bijgedragen aan een daling van de sterftecijfers met 37% en  van het aantal sterfgevallen op de traumakamer met zelfs 82% af.”

In Nederland zijn elf ziekenhuizen aangewezen als Traumacentrum. Het ETZ is hét Traumacentrum van Noord-Brabant. Een Traumacentrum is een centrum van het hoogste niveau in Nederland voor de opvang van slachtoffers na een trauma. Een trauma is elke vorm van geweld die van buitenaf op een lichaam inwerkt. Denk aan verkeersongevallen, arbeidsongevallen, ongevallen door geweld en ongevallen in en rondom huis.

Bron Omroep Brabant