“Veel hijsschades het gevolg van slechte communicatie”

 

Veel hijsschades zijn toe te schrijven aan een slechte communicatie op de werkplek en /of het ontbreken van duidelijke werkinstructies of de aanwezigheid van een deskundige supervisor ter plekke. Dat vertelde ir. Richard Krabbendam, heavy lift  specialist bij Krabbendam Advies Service vorige week donderdag tijdens zijn presentatie voor de Register-Experts van de branchegroepen Scheepvaart & Techniek en Transport/Goederen tijdens NIVRE’s Rendez Vous d’Expertise  in Vianen. Bij de meest voorkomende schadeoorzaken noemde hij daarnaast ook onervaren uitvoerders, slecht onderhoud, overbelasting van de kraan, geen goede training/opleiding, werken op hoogte zonder adequate veiligheidsmiddelen en het ontbreken van een hijsplan.

Krabbendam haalde in zijn presentatie een onderzoek aan van een Canadees bedrijf waaruit naar voren kwam dat drie van de tien hijsschades worden veroorzaakt doordat de lading bij uitzwenken schade of letsel toebrengt aan objecten, werkmaterieel of personen. Iets meer dan een kwart van de schadegevallen is toe te schrijven aan het raken van elektriciteitskabels en -masten, en 21% omvat schade aan materieel en/of mensen bij het op- en afbouwen van de hijskraan. Andere frequent voorkomende fatale kraanongevallen zijn het gevolg van het bezwijken van de kraangiek door overbelasting (beide 12%), en valongelukken (3%).

Tot slot gaf hij enkele tips om de kans op hijskraanongevallen te voorkomen. “Op de eerste plaats komt een goede opleiding van kraanmachinisten en ander personeel, gevolgd door de invoering van gedegen inspecties en een effectief preventief onderhoudsprogramma”, aldus Krabbendam, die als andere preventiemaatregelen aanvoert de maximale hijscapaciteiten van kranen niet te overschrijden,  het adequaat vastzetten van ladingen, een goede communicatie tussen kraanmachinist en andere betrokken personen op de werklocatie en bij het op- en afbouwen van de kraan, het instellen van een supervisor op het hijsproject en het maken van een adequaat hijsplan.