Van Ameyde, Van Traa en Staderman Luiten nemen initiatief voor Kennisplatform Beroepsziekten

 

Expertise- en claimsmanagementbureau Van Ameyde en de beide advocatenkantoren Van Traa Advocaten en Staderman Luiten Advocaten hebben gezamenlijk het initiatief genomen tot de opzet van een Kennisplatform Beroepsziekten. Een en ander wordt ingegeven door de betrokkenheid die die de drie bedrijven voelen om voor slachtoffers én aansprakelijk gestelde partijen rechtvaardige oplossingen te vinden, zo lichtte Edwin Rijsdijk, manager en consultant bij Van Ameyde Benelux, gisteren toe tijdens het seminar over beroepsziekten dat de drie initiatiefnemers organiseerden in het VNAB Kennis- en Ontmoetingscentrum in Rotterdam. “Met het Kennisplatform Beroepsziekten beogen we een netwerk te creëren van personen en partijen die zich bezighouden met de materie van beroepsziekten. Daarbij denken we zeker niet alleen aan de letselbranche maar ook aan personen, bedrijven en organisatie die actief zijn op het gebied van verzuim en die dezelfde ambitie hebben als wij om tot goede, alternatieve oplossingen te komen voor slachtoffers van beroepsziekten.”

Rijsdijk benadrukte dat het Kennisplatform Beroepsziekten in principe voor iedereen open staat. “Het is de bedoeling dat we binnen het platform onze kennis delen met elkaar en ook vrijelijk met elkaar van gedachten kunnen wisselen over allerlei zaken rond dit onderwerp, ook wat betreft onze kennis en ervaring op het gebied van claimsmanagement ten aanzien van beroepsziekten en vergelijkbare terreinen. We willen hieromtrent de dialoog aangaan met en tussen werkgevers, werknemers, verzekeraars, makelaars, politiek en met de medische en juridische wetenschap.” Voor meer info over het Kennisplatform Beroepsziekten en aanmelding voor aansluiting: special-lines@vanameyde.com.

Directe verzekering

Welke kant de initiatiefnemers zelf denken op te gaan, werd duidelijk tijdens het seminar over beroepsziekten met als titel ‘Navigeren in een (on)zekere toekomst. De toekomst van de zwakste (?) schakel in het werkproces’. Zo hield mr. Derk-Jan van der Kolk (Van Traa Advocaten) een pleidooi om op een andere manier te kijken naar de problematiek rond beroepsziekten. “Nu wordt de oplossing vooral gezocht in het aansprakelijkheidsrecht, maar daar is volgens hem ‘ons rechtssysteem niet goed op ingericht’. Het is dan ook de uitdaging om te zoeken naar andere, betere alternatieve oplossingen.” Hij noemde in dit verband een directe no fault-verzekering, vergelijkbaar met de SVI (inzittenden)-verzekering, een goede denkinrichting. “Hierbij blijft de aansprakelijkheidsdiscussie /schuldvraag buiten schot en kunnen schades sneller geregeld worden. Bijkomend voordeel zou kunnen zijn dat de premie hiervoor door verzekeraars beter te becijferen zijn dan op dit moment. De branche zal de mogelijkheid van een directe verzekering moeten onderzoeken, die behalve bij de aanpak van beroepsziekten ook bij die van arbeidsongevallen uitkomst zou kunnen bieden”, benadrukte Van der Kolk.

Bart Brenninkmeijer (Mercer) belichtte in zijn presentatie beroepsziekten vanuit employee benefits bezien. Hij pleitte voor een nieuwe generatie ongevallenverzekering, met daarin onder meer een terugkeer van Rubriek C met daarin een vergoeding bij overlijden als gevolg van een ongeval en een budget voor directe hulp in natura in de vorm van een schadecoach. Laatstgenoemde kan bijvoorbeeld voor slachtoffers directe praktische hulp regelen in de huishouding (incl. evt. kinderopvang en taxivervoer), ondersteuning bieden op medisch gebied (second opinion, wachtlijstbemiddeling, regelen mentale ondersteuning/traumazorg), financiële ondersteuning regelen (o.a. voorschotten) en de coördinatie met instanties als bijv. gemeenten en zorgverzekeraars op zich nemen. “Een dergelijke aanpak zou ook uit te breiden zijn naar slachtoffers als gevolg van beroepsziekten.”

 
Sprekers waren v.l.n.r. Bart Brenninkmeijer (Mercer Marsh Benefits), Derk-Jan van der Kolk (Van Traa), Peter Knijp (Stadermann Luiten), Veneta Oskam (Van Traa), Edwin Rijsdijk (Van Ameyde) en Peter van de Bedem (Van Ameyde).