UK: Een van de 16 autoschadeclaims gelinkt aan crash-for-cash-fraude

Uit analyse door het Insurance Fraud Bureau (IFB) is gebleken dat van de 2,7 miljoen claims voor autoverzekeringen die tussen oktober 2019 en eind 2020 in het VK zijn ingediend, er meer dan 170.000 kunnen worden gekoppeld aan vermoedelijke crash-for-cash-netwerken. Dat is 6,3% van het totaal, oftewel één van de zestien claims   De IFB heeft een ranglijst gemaakt van de postcodes met een hoog risico als het gaat om deze landelijke verzekeringszwendel.
De Top-10 ziet er als volgt uit: Rank Postcode Area 1 B25 Birmingham 2 B34 Birmingham 3 B8 Birmingham 4 BD7 Bradford 5 BD3 Bradford 6 WS1 Walsall 7 BB9 Blackburn 8 BD8 Bradford 9 B27 Birmingham 10 RM18 Romford    

Crash-for-cash fraudeurs brengen schade aan bij talloze slachtoffers en verhogen de autoverzekeringskosten voor ons allemaal”, stelt IFB-directeur Ben Fletcher. “De analyse van de hotspots van de IFB herinnert ons eraan dat hoewel er grote vooruitgang is geboekt bij het aanpakken van het probleem, deze oplichting met auto-ongelukken maar al te vaak voorkomt.”
Weggebruikers worden aangemoedigd om verdachte activiteiten te melden aan de IFB ‘cheatline’ op 0800 422 0421. Hoofdinspecteur van recherche Edelle Michaels, hoofd van de Insurance Fraud Enforcement Department (IFED) van de City of London Police, voegde eraan toe dat IFED zich inzet voor de bestrijding van crash-for- cash-criminelen, wier acties ervoor zorgen dat eerlijke polishouders worden geconfronteerd met hogere premies.

Ondertussen zegt Clare Lunn, financial crime director bij LV = General Insurance, dat het beschermen van consumenten tegen fraude een topprioriteit is. “Nu we uit de lockdown komen en er steeds meer verkeer op onze wegen komt, moeten chauffeurs steeds waakzamer zijn”, benadrukte ze. “Bedreigingen als‘ crash for cash ’blijven evolueren, en het is van vitaal belang dat automobilisten begrijpen hoe ze de signalen kunnen herkennen en rapporteren. Als grote verzekeraar betekent samenwerking met de industrie, waaronder de IFB, dat we samen criminelen die dit soort activiteiten proberen te identificeren en te veroordelen, om onze wegen zo veilig mogelijk te houden.”

In een reactie op de aankondiging van IFB zei Jon Radford, manager van de speciale onderzoekseenheid van QBE Europe, dat ‘crash-for-cash’-zwendel’ een groot deel ‘uitmaakte van de £ 60 miljoen aan frauduleuze claims die het vorig jaar verijdelde. “De technologie die we nu hebben, stelt ons in staat om snel gefaseerde ongevallen te identificeren en helaas hebben we enkele gevallen gezien waarin het publiek zo moedwillig in gevaar is gebracht door criminelen die denken dat ze snel zullen terugkeren.Het zijn vaak criminele bendes die de kern vormen van dit soort fraude, maar we zijn ook enkele spectaculair basale en daarom spectaculair niet geslaagde  pogingen tegengekomen van opportunistische fraudeurs. Het is fantastisch dat de branche steeds meer samenwerkt om deze fraude aan te pakken, omdat het uiteindelijk alle kopers van verzekeringen geld bespaart en onze wegen veiliger maakt. ”

Voor James Dalton, directeur bij brancheorganisatie  Association of British Insurers, is het ‘zo belangrijk’ dat alle automobilisten op hun hoede zijn, vooral omdat de potentiële doelen toenemen naarmate de pandemische beperkingen versoepelen.”Als u vermoedt dat een incident verdacht is, stel uzelf dan niet in gevaar, maar meld uw vermoedens aan de vertrouwelijke Cheatline van de IFB”, aldus Dalton, die ook de impact van fraude op de verzekeringskosten benadrukte.

Bron Insurance business