Tweewekelijkse monitor FOCWA: Moeilijke tijden voor schadeherstelbranche

 “FOCWA-leden beleven moeilijke tijden. De orderportefeuilles blijven slecht gevuld en de liquiditeitsproblemen nemen niet af. De impact op caravan- en camperservicebedrijven en autoruitherstelbedrijven is bovendien ook bijzonder groot. Het coronavirus en de gestelde overheidsmaatregelen hebben onmiskenbaar een effect op de bedrijfsvoering van FOCWA-leden”, schrijft brancheorganisatie FOCWA in haar tweewekelijkse ‘Corona-monitor’.

 “Op basis van onze metingen lijkt het er in eerste instantie op dat de situatie in de schadeherstelsector niet nog verder is verslechterd. Aangezien de meetperiode te kort is, kunnen we hier echter nog geen conclusies aan verbinden. Dit is eigenlijk het enige lichtpuntje op dit moment. Voor de rest beleven FOCWA-leden moeilijke tijden. Zo blijven de orderportefeuilles even slecht gevuld als in de Paasweek. En gemiddeld ondervindt 30% van de FOCWA-achterban steeds grotere financiële moeilijkheden, zelfs na interventie van de overheidsmaatregelen. De impact voor bedrijven die werken voor leasemaatschappijen is ook bijzonder groot.”

Groot verschil tussen FOCWA-leden

Uit de monitor valt op dat  er grote verschillen lijken te zitten tussen de verschillende types FOCWA-bedrijven. Zo beleven caravan- en camperservicebedrijven & autoruitherstelbedrijven deze coronacrisis op een heel andere manier. Gemiddeld 80% van de autoruitherstelbedrijven en 82% van de caravan- en camperservicebedrijven ervaren minder werkzaamheden in de werkplaats (ten opzichte van het gemiddelde 66%). Dit verschil is er ook in de orderportefeuilles waar respectievelijk 91% en 87% van de autoruitherstelbedrijven en caravan- en camperservicebedrijven ver boven het gemiddelde (74%) blijven.

Die trend zet zich ook door in het vertrouwen in een doorstart na de crisis. Caravan- en camperservicebedrijven (55%) en autoruitherstelbedrijven (67%) halen het gemiddelde (80%) hier ver naar beneden. Bovendien staan deze bedrijven voor grote financiële uitdagingen. Ten opzichte van een gemiddelde van 30% signalen respectievelijk 73% en 43% van deze bedrijven respectievelijk grote liquiditeitsproblemen.

BBL’ers voor schadeherstelbedrijven

Uit een onderzoek van brancheorganisatie FOCWA blijkt dat – ondanks de coronacrisis – meer dan twee derde van de autoschadeherstelbedrijven ook volgend jaar BBL-studenten wil opleiden tot autoschadehersteller of -spuiter. FOCWA roept jongeren dan ook op om zich in te schrijven bij de desbetreffende ROC’s. Schadeherstelbedrijven worden zwaar getroffen door de coronacrisis. Meer dan twee derde van de FOCWA-leden ondervinden hinder door minder werk in de werkplaats en een tekort aan liquide middelen. Toch heerst er een groot vertrouwen (80%) bij de schadeherstelbedrijven om na deze crisis een goede doorstart te kunnen maken.

Dit vertrouwen uit zich ook in de uitgesproken wens van autoschadeherstelbedrijven om leerlingen ook in het komende schooljaar op te leiden tot autoschadehersteller of autospuiter. Want deze vakmannen en -vrouwen zijn de toekomst voor ons vakgebied en absoluut noodzakelijk om in die toekomst in te kunnen blijven spelen op de toenemende complexiteit van voertuigen.Uit een bevraging van FOCWA binnen haar achterban, blijkt dat 87% van de autoschadeherstelbedrijven ook volgend jaar een MBO-student wil en kan opleiden. Gemiddeld wil een FOCWA-bedrijf 1,4 jongeren het vak van hersteller en/of spuiter aanleren.

Femke Teeling, directeur FOCWA: “Schadeherstelbedrijven ondervinden momenteel bijzonder veel hinder doordat er veel minder verkeer op de weg is, en er dus veel minder schades worden gereden. Het zou op zich dus een logische uitkomst zijn als ze het begeleiden van BBL-studenten volgend schooljaar op een lager pitje willen zetten. Reeds in het begin van de crisis riepen we onze bedrijven op om te blijven investeren in de begeleiding van jonge vakmannen en -vrouwen. Want zij zijn de toekomst van onze sector. Onze bedrijven willen wel. Nu de jongeren nog! Ik roep hen dan ook op om zich in te schrijven bij een ROC dat autoschadeherstelopleidingen aanbiedt.”