Troostwijk zoekt met Spaanse eigenaar als motor naar verdere expansie en verbreding: binnen drie jaar omzetgroei met 50%

 

Met een nieuwe eigenaar als motor en aanjager – het Spaanse taxatiebureau Tinsa Group – wil de Troostwijk Groep de komende drie jaar de omzet vergroten: van de huidige 20 miljoen euro naar ongeveer 30 miljoen euro in 2020.  Door middel van autonome groei op alle bedrijfsonderdelen, uitbreiding van het aantal klantengroepen buiten de verzekeringsbranche, verbreding van het dienstenpalet naar ‘aanpalende terreinen’ en last but not least  een of meerdere acquisities. Dat zegt CEO Wiebe Westerhof in een interview in het deze week verschijnende digitale nummer van Risk & Business Magazine.

De omzet groeide in het afgelopen jaar met tien procent. Westerhof: “We hebben geprofiteerd van de economische inhaalslag die zich in 2016 heeft ingezet en die zich in 2017 verder heeft voortgezet: primair bij de bedrijfseconomische taxaties, maar zeker ook bij de verzekeringstaxaties en waardevaststellingen. Voor dat laatste hebben we een aantal nieuwe, alternatieve manieren en producten ontwikkeld om de verzekerde waarde van risico’s tot ca twee miljoen euro vast te stellen: op afstand, door gebruik te maken van videobeelden, en door gebruik te maken van nieuwe, geavanceerde datamodellen. In dit segment zijn we zelfs met een kwart gegroeid. De omzet uit contra-expertises is, ondanks de grillige markt en heftige concurrentie, stabiel gebleven.”

Oorzaak

Gevraagd naar een verklaring voor de groeiende vraag naar verzekeringstaxaties c.q. waardevaststellingen, noemt Westerhof een drietal redenen. “In de eerste plaats een beter inzicht in de risico’s die men loopt. In de tweede plaats het nakomen van de zorgplicht en ten derde het verkrijgen van de juiste premie en verzekerde som voor het te verzekeren risico. Het is nu eenmaal een gegeven dat ieder mens de verzekerde waarde van zijn bezittingen lager inschat dan wat ze daadwerkelijk waard zijn. Dat geldt voor een particulier over de waarde van zijn inboedel, maar zeker ook voor een ondernemer over de waarde-inschatting van zijn eigen bedrijf, inventaris en overige bedrijfsonderdelen. Bij een waardevaststelling/taxatie komen we gemiddeld 25% hoger uit dan de waarde volgens de verzekerde zelf.”

Ambitieuze groeidoelstellingen

Troostwijk heeft ambitieuze groeidoelstellingen. Westerhof: “In de eerste plaats door autonome groei op alle bedrijfsonderdelen. Daarbij denk ik vanwege de verbeterde economische omstandigheden primair aan de bedrijfseconomische taxaties, maar daarnaast zeker ook aan de verzekeringsgerelateerde taxaties en waardevaststellingen. Ik denk dat we zeker meer omzet kunnen genereren met onze recent ontwikkelde producten op deze terreinen”, aldus Westerhof, die daarnaast nadrukkelijk aangeeft verdere acquisities niet uit te sluiten. “We blijven, eveneens voor alle disciplines, nadrukkelijk om ons heen kijken naar geschikte overnamepartners en strategische allianties.”

Daarnaast kondigt hij zowel een uitbreiding aan van het aantal klantengroepen buiten de verzekeringsbranche als een verbreding van het dienstenpalet naar ‘aanpalende terreinen’. “We willen de volop in eigen huis aanwezige kennis en ervaring ook op nieuwe terreinen gaan inzetten. Bijvoorbeeld onze jarenlange know how op het gebied van bedrijfsschade ten dienste stellen van juridische advieskantoren en accountantsbedrijven.” Over de gedachten over nieuwe diensten op aanpalende terreinen is hij wat minder concreet. “We zijn als bedrijf sterk in risico’s en denken onze kennis en ervaring nog meer in te kunnen zetten op het gebied van risicobeheersing en – management, een vorm van consultancy derhalve. Op dat vlak sluiten we partnerships zeker niet uit”, aldus Westerhof, die daarnaast kansen zegt te zien in het vanuit Nederland aanbieden van taxatiediensten in de ons omringende landen en in Scandinavië. “Daarin zien we zeker mogelijkheden, zeker na onze aansluiting bij de Tinsa Groep, die zelf ook op zoek is naar expansie: in Zuid-Europa, maar ook in Latijns-Amerika en sinds kort in Afrika.