Troostwijk Research publiceert Index voor de verzekeringsbranche:  Bouwkosten ook in vierde kwartaal gestegen   

Troostwijk Research heeft gisteren (2 oktober a.s.) de Troostwijk Index voor het vierde kwartaal van 2017 gepresenteerd. De speciaal voor de verzekeringsbranche ontwikkelde index geeft op basis van de ontwikkeling van de kostprijs van bedrijfs- en kantoorgebouwen, woningen en bedrijfsinventaris een indicatie voor de kosten van verzekeringen voor deze objecten. Net als voorgaande kwartalen zijn ook in het vierde kwartaal van 2016 de bouwkosten voor zowel woningen (+0,8%) als bedrijfs- en kantoorgebouwen (beide +1,2%) gestegen. Ten opzichte van een jaar eerder is er sprake van een stijging van 2,0% van de kosten voor de bouw van woningen en 2,1% voor die van bedrijfsgebouwen en kantoren.

Troostwijk publiceert haar Index, die binnen de verzekeringsbranche als een belangrijke standaard geldt, inmiddels voor het zestiende jaar. In het verleden volgde de verzekeringsbranche de indexcijfers die gepubliceerd werden door het Verbond van Verzekeraars. Sinds het Verbond dat niet meer doet, verwijst zij naar informatie die door gerenommeerde organisaties als het CBS, Reed Business en Troostwijk worden gepubliceerd.

 

Indexcijfers 2017 (excl. BTW)

1-jan               1-apr               1-jul                1-okt

Bedrijfsinventaris                    114,7              115,7              116,3                 116,3

Bedrijfsgebouwen

en kantoren                            121,1              121,1              121,6                122,9

Woningen                               118,7              119,0               119,8               120,8

 Stijging loonkosten

De stijging van de bouwkosten is volgens Troostwijk voor een belangrijk deel te verklaren door een sterke stijging van de kosten voor (onder)aannemers. Door toenemende bouwactiviteiten is er een tekort aan personeel in de sector. “Hierdoor kunnen onderaannemers fors meer vragen dan een jaar geleden. Naast de sterk toegenomen kosten voor (onder)aannemers, stegen ook de loonkosten (+2% jaar op jaar). De gemiddelde materiaalkosten lieten een beperkte stijging zien.”

Voor de productiekosten van bedrijfsinventaris geldt dat de prijzen van grondstoffen een gemengd beeld laten zien. Met name de prijzen voor basismetalen liggen aanzienlijk hoger ten opzichte van 2016. De olieprijzen bewegen al een jaar in een bandbreedte tussen de $40 en $55 per vat.  De loonkosten in de productie-industrie liggen tussen 1,5% tot 2,5% boven het niveau van vorig jaar. “Tegenover de genoemde prijsstijgingen staat de sterk toegenomen internationale concurrentie als gevolg van de stijging van de euro ten opzichte van andere valuta, wat voor neerwaartse prijsdruk bij binnenlandse producenten zorgt”, aldus Troostwijk.