Troostwijk Research: Nog nooit werd er zoveel logistieke ruimte opgenomen

Nog nooit werd er zoveel logistieke ruimte opgenomen als in 2017. De totale opname bedroeg 1,63 miljoen vierkante meter, een stijging van 8% ten opzichte van het jaar ervoor. Ruim 51% van de totale opname vond plaats in het moderne segment met een bouwjaar vanaf 2007. Panden in het verouderde segment, met een bouwjaar voor 1990, zijn slechts goed voor 18% van de opname. Dat blijkt uit onderzoek naar Logistiek Vastgoed in Nederland, uitgevoerd door Troostwijk Research. Zo ook dat de oplevering van de nieuwbouw werd verdubbeld.

In 2017 zijn er 17 logistieke centra voor eigenbouw (517.000 m²) en 42 voor de markt (1.117.000 m²) opgeleverd. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2016 toen in totaal circa 827.000 m² werd opgeleverd. De gemiddelde gerealiseerde huurprijs voor logistiek vastgoed lag op € 48 per m². Dit is 3% hoger dan het jaar ervoor.  Het hogere huurprijsniveau wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door het aandeel van moderne logistieke ruimte. Er is duidelijk sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod. De vraag richt zich vooral op het moderne segment, terwijl dit segment slechts een aandeel heeft van 21% (326.600 m²) in het totale aanbod.

Volgens Pembegül Ilbay, Researcher bij Troostwijk, zal de vraag naar moderne, duurzame grootschalige logistieke bedrijfsruimte de komende jaren verder blijven stijgen. Vooral de corridor met als hotspots Rotterdam-Antwerpen – Brabant-Limburg en Ruhrgebied zijn favoriet. De vooruitzichten van het economisch perspectief voor de transportsector is zeer gunstig. Daarnaast zullen de groeiende online bestedingen er voor zorgen dat de vraag naar logistieke ruimte vanuit de e-commerce sector de komende jaren zal blijven toenemen.

Ondanks de onlangs opgeleverde en aangekondigde logistieke XXL distributie centra is het huidige aanbod van dergelijke objecten nog steeds te beperkt. Daarom verwacht Pembegül Ilbay een (tijdelijke) verschuiving van de vraag naar het bestaande middensegment. Logistieke dienstverleners zullen deze ruimtes gaan huren met relatief korte huurcontracten om de locatie in het middensegment uiteindelijk in te ruilen voor een modernere locatie. In de nabije toekomst zal robotisering een effect gaan geven op de toenemende vraag naar moderner logistiek vastgoed en het zal zich verder blijven concentreren rondom de hotspots.

Hwt volledige rapport kunt u hier downloaden:  file:///C:/Users/Jan/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/Content.Outlook/KUNNZ1ZC/Onderzoeksrapport%20Logistiek%20Vastgoed.pdf.