Trainingsaanbod De Letselschade Raad 2017: ‘GOMA’ en ‘Werken met de GBL en de Medische Paragraaf’ en ‘Aansprakelijkheidsrecht in medische zaken’

De Letselschade Raad heeft haar trainingsaanbod voor 2017 gepresenteerd: ‘Werken met de GBL en de Medische Paragraaf’, drie modules van de ‘Leergang Aansprakelijkheidsrecht in medische zaken’en ‘GOMA’. Tevens heeft De Letselschade Raad de datum bekend gemaakt voor het jaarlijkse GOMA-symposium: vrijdagmiddag 12 mei a.s.

Gedragscode Behandeling Letselschade

Het trainingsaanbod van De Letselschade Raad over de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL) voor (juridisch) professionals, beleidsbepalers, beslissers en managers bestaat uit de volgende onderdelen: Werken met de GBL, E-learning module en Training op maat. De training Werken met de GBL en de Medische Paragraaf staat drie keer op de agenda: 20 maart, 12 juni en 6 november a.s. Alle trainingen worden van 09.45 uur tot 16.30 uur gegeven bij De Letselschade Raad, gehuisvest in het SER-gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 60 in Den Haag. De deelnemers aan de dagvullende training ‘Werken met de GBL’ krijgen inzicht in hoe zij in het eigen werk kunnen omgaan met de Gedragscode Behandeling Letselschade 2012 en bijbehorende Medische Paragraaf. Wat betekent dit voor de communicatie met de benadeelde? Wat houdt het criterium ‘proportioneel’ praktisch gezien in? Wat voor opstelling mag men van de andere partij verlangen?

In de ochtend wordt aan de hand van een casus door de gedragsregels van de GBL heengegaan. Een praktische uiteenzetting maakt snel duidelijk hoezeer maatschappelijke basiswaarden een eminente rol spelen in het proces van letselschaderegeling. In een rollenspel ervaren de deelnemers hoe het is om in de schoenen van het slachtoffer of de andere partij te staan. In de middag komt de theorie van de Medische Paragraaf bij de GBL, ook aan de hand van een verhelderende casus, uitgebreid aan bod. Hoe ga je om met het inwinnen van medische informatie? Wat is de positie van de medisch adviseur? Wat is het verschil tussen de nieuwe medische machtiging en de medische volmacht? Het is ook mogelijk om alleen deel te nemen aan het ochtendgedeelte ‘Werken met de GBL’ of het middagdeel ‘Werken met de Medische Paragraaf’. Aanmelding: info@deletselschaderaad.nl o.v.v. “cursusnummer +datum”

Met de E-learning module-test GBL kunnen de deelnemers hun kennis van de GBL 2012 testen. Ook kunnen zij nagaan of de gedragsregels op juiste wijze toepast. In korte filmpjes worden casussen uit de praktijk neergezet. Daarna volgen meerkeuzevragen. De volgende vijf thema’s komen aan de orde: belangenbehartiging en eerste contact, vaststellen aansprakelijkheid, vaststellen en vergoeden schade, geschiloplossing en financiële voorlichting. De toets kan online op elk moment worden afgelegd. Aanmelding: info@deletselschaderaad.nl o.v.v. ‘E-learning module’

De Letselschade Raad kan ook ‘Trainingen op maat’ verzorgen, geheel afgestemd op de wensen en informatiebehoefte van de organisatie. De juristen van het Bemiddelingsloket kunnen bijvoorbeeld ingaan op veelvoorkomende oorzaken voor vertragingen in de schadeafwikkeling, meedenken over de toepassing van de GBL in de praktijk, of samen met uw medewerkers eventuele meldingen over uw organisatie bij het Bemiddelingsloket analyseren. De trainingen kunnen zowel bij De Letselschade Raad, als in-company worden gehouden. Aanmelding: info@deletselschaderaad.nl o.v.v. ‘Training op maat’.
Trainingsaanbod GOMA

De Letselschade Raad verzorgt trainingen en cursussen over de GOMA voor professionals uit de zorgsector, zoals medici, klachtenfunctionarissen en kwaliteitsfunctionarissen en voor professionals uit de letselschadebranche, zoals verzekeraars, letselschadebureaus en expertise bureaus. Het trainingsaanbod bestaat uit de volgende leergangen en trainingen: Leergang Aansprakelijkheidsrecht in Medische Zaken en Training GOMA.

De Leergang Aansprakelijkheidsrecht in medische zaken 2017 wordt verzorgd door mr. dr. Rolinka Wijne, universitair docent gezondheidsrecht. De leergang bestaat uit een basiscursus en twee verdiepingscursussen. Alle cursussen vinden plaats in de middag. Ook een verkorte variant van de cursussen is mogelijk. De drie cursusmiddagen, die allen worden gegeven in Hotel Breukelen, vormen samen een leergang, maar u kunt elke cursus ook afzonderlijk volgen.

 Module 1: Aansprakelijkheid in medische zaken: basis, actualiteiten, toekomst (6 april)

Tijdens de basiscursus behandelt de docent aan de hand van praktijkvoorbeelden de rechtsverhouding met de zorgverlener, de grondslagen voor aansprakelijkheid van de zorgverlener en het causaal verband tussen de normschending en de schade van de patiënt.
Bij de bespreking van de grondslagen wordt ingegaan op de onrechtmatige daad, kwalitatieve aansprakelijkheden, centrale aansprakelijkheid en het bewijs. In het gedeelte over causaal verband komen de conditio sine qua non-verband, meervoudige causaliteit, eigen schuld, het bewijs en de toerekening naar redelijkheid aan bod. Ook komen deelnemers meer te weten over de omgang met medische informatie, de vraagstelling deskundigen en de mogelijkheid van een deelgeschilprocedure. Verder worden stilgestaan bij actualiteiten en de toekomst.

Module 2: Aansprakelijkheid in medische zaken: verdieping I (20 april)

Deze cursusmodule biedt de cursist inzicht in de rechtsverhoudingen en de grondslagen voor verhaal en heeft het doel de opgedane kennis toe te passen in de praktijk. De lesstof bestaat niet alleen uit de juridisch-technische kanten van de grondslagen voor verhaal: waar mogelijk zal aan de hand van concrete casus worden ingegaan op de tekortkoming en de toerekening van andermans daden of gebrekkige zaken, de onrechtmatige daad, de kwalitatieve aansprakelijkheden en de centrale aansprakelijkheid van het ziekenhuis. Onderwerpen die deze dag aan de orde komen zijn de geneeskundige behandelingsovereenkomst en grondslagen voor medische aansprakelijkheid.

Module 3: Aansprakelijkheid in medische zaken: verdieping II (11 mei)

Deze cursusmodule biedt de cursist inzicht in de complexiteit van het causaal verband maar ook in de mogelijkheden om gebruik te maken van handvatten om het bewijs te construeren, zoals de omkeringsregel. De cursus biedt eveneens inzicht in de regels van de proportionele aansprakelijkheid waaronder de benadering van de verloren kans. Om de opgedane kennis zo veel mogelijk toe te kunnen passen in de praktijk wordt waar mogelijk ingegaan op concrete casus. Afgesloten wordt met een blik op de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wet kkgz), aangezien deze waarschijnlijk deel gaat uitmaken van onze wetgeving op het gebied van medische kwesties. Dit kan een aantal veranderingen met zich brengen voor de afwikkeling van zaken in de praktijk. De hulpverlener krijgt daarbij een grote rol toebedeeld. Onderwerpen die deze dag aan bod komen zijn juridische causaliteit in medische zaken en de toekomst in medische aansprakelijkheid.

Training GOMA

De Letselschade Raad heeft daarnaast trainingen over de GOMA voor professionals uit de zorgsector, zoals medici, klachtenfunctionarissen en kwaliteitsfunctionarissen en voor professionals uit de letselschadepraktijk zoals verzekeraars, letselschadebureaus en expertise bureaus.  In de training komt de ontstaansgeschiedenis van de Gedragscode Openheid bij medische incidenten; betere afwikkeling Medische Aansprakelijkheid (GOMA ) aan bod, Vervolgens focussen de trainers op de aanbevelingen uit de GOMA. Uiteraard kunnen zij ook ingaan op de actualiteit, bijvoorbeeld recente goede praktijken en jurisprudentie. Voor meer informatie kunt u bellen naar De Letselschade Raad of een mail sturen aan info@deletselschaderaad.nl o.v.v. ’training GOMA’