Toezichthouder SodM en bevingsregio oneens over vernieuwde norm voor versterking

Het versterken van woningen in Groningen op basis van verouderde inzichten leidt tot onnodige vertraging in de versterkingsopgave. Daarvoor waarschuwt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), dat  het niet eens is met de provincie en de aardbevingsgemeenten als het gaat om de invoering van de nieuwe norm voor aardbevingsbestendig bouwen. De invoering van de vernieuwde norm staat gepland voor 1 juli. Met de norm kan berekend worden wat er aan een huis moet gebeuren om het aardbevingsbestendig te maken De regio wil invoering van de nieuwe norm tegenhouden, maar volgens de toezichthouder is het juist goed dat de norm wordt vernieuwd, meldt RTV Noord.

SodM maakt zich zorgen over de vertraging omdat dit ten koste gaat van de veiligheid in de regio en noemt het belangrijk dat huizen zo snel mogelijk aardbevingsbestendig worden gemaakt. “Gegeven de beperkte capaciteit in de versterkingsopgave, gaat het onnodig of onnodig zwaar versterken van huizen ten koste van de versterking van huizen die daadwerkelijk onveilig zijn.”

Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal SodM, licht toe: “”Het versterken van huizen is in de eerste plaats een veiligheidsmaatregel. De versterkingsoperatie moet er zo snel mogelijk toe leiden dat iedereen in het aardbevingsgebied in dezelfde veiligheid kan wonen als elders in Nederland. Daarom heeft het SodM geadviseerd om crisis-aanpak te hanteren. Daarnaast zijn er nog andere eveneens relevante maatschappelijke doelen belangrijk, zoals gebiedsontwikkeling. De legitieme overwegingen in dat kader kunnen naast het belang van veiligheid staan, maar mogen niet ten koste gaan van veiligheid”,

SodM herhaalt de oproep om de nieuwste inzichten te gebruiken bij alle beoordelingen die vanaf 1 juli 2020 worden uitgevoerd. Het gaat om nieuwe beoordelingen en dus niet om huizen die qua aardbevingsbestendigheid al beoordeeld zijn. 

  • Het gaat ten eerste om de nieuwste inzichten omtrent het afbouwpad van de gaswinning, waardoor de seismische dreiging in Groningen lager is dan momenteel in de beoordelingen wordt aangenomen.
  • Ten tweede gaat het om verbeterde inzichten omtrent de sterkte van gebouwen zelf, meer specifiek het uit-het-vlak gedrag van metselwerk wanden. Uit praktijktesten blijkt dat deze in veel gevallen beter bestand zijn tegen zware grondbewegingen dan in de huidige beoordelingen wordt verondersteld.

Door deze inzichten niet te gebruiken worden bewoners die wel al aan de beurt zijn, geconfronteerd met onnodige of onnodig zware versterkingsmaatregelen. Bovendien betekent dit dat bewoners die nog niet aan de beurt zijn,  langer moeten wonen in een onveilig huis dan strikt noodzakelijk.  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft het advies van SodM op 9 juni 2020 naar de Tweede Kamer gestuurd.

Standpunt provincie en gemeenten

Een week geleden deden provincie en gemeenten al een beroep op het Rijk om de norm niet in te voeren. De invoering zou zorgen voor een nog grotere tweedeling in het aardbevingsgebied en bovendien leiden tot vertraging van de versterking. Provinciebestuurder Henk Staghouwer erkent dat veiligheid de voorwaarde is die telt. “’Maar we willen nu ook rust voor onze inwoners’, zegt hij in reactie op het SodM.

“Kijk even naar de praktijk: er zijn dit jaar elf woningen versterkt. Dat is volstrekt onacceptabel. Maar ik zie ook dat er nu heel hard gewerkt wordt om te versnellen. En in de praktijk betekent een nieuwe normering een stroperiger proces. Wij moeten ons niet alleen maar laten leiden door modellen, maar ook door de praktijk’, zegt Staghouwer daarover. ‘We willen een versnelling van de versterking en dat betekent dat de processen die nu zijn ingezet ook door moeten gaan. Als daar even wat meer tijd voor nodig is door volgens de nu bestaande norm te werken, dan is dat volstrekt legitiem.’

Bronbeb:  SODM en RTV Noord