Toename aantal recalls leidt tot verhoogde aandacht overheden

Het wereldwijd sterk toenemende aantal recalls van zowel voedselproducten als auto’s leidt tot een verhoogde aandacht en onderzoeken van overheidszijde op het gebied van product- en bedrijfsaansprakelijkheid in met name de productieindustrie ter bescherming van consumenten, stelt het internationale advocatenkantoor Clyde & Co.

Uit een analyse  van EU-data ziet het advocatenkantoor een significante toename van het aantal productwaarschuwingen. Alleen al binnen de Europse Unie is het aantal voedselwaarschuwingen explosief gestegen van 10 in 1995, via 519 serieuze waarschuwingen in 2013 naar 818 waaschuwingen in 2017. Daarnaast is het aantal productwaarschuwingen in de automotive sector tussen 2012 en 2016 meer dan verdubbeld: van 149 naar 372. “Mede hierdoor  is er bij overheden een ongekend hoge belangstelling onstaan voor recall-systemen, zowel in de VS als in Europa. De recente opzet van de Office for Product Safety and Standards in het Verenigd Koninkrijk is daar een voorbeeld van”, benadrukt Jason McNerlin, legal director bij Clyde & Co.

Hij schrijft de toename toe aan een reeks van factoren. Zoals de verbeterde mogelijkheden om voedelvergiftiging op te sporen, de vele kwesties met nog onbekende allergieën in voedsel, de tendens bij autofabrikanten om een veelheid aan verschillende modellen op de markt te brengen en de toenemende complexiteit van consumentenproducten.  “Sommige defecten komen soms pas aan het licht  wanneer ze in groten getale worden gebruikt en zelfs dan kan het voorkomen dat eventuele defecten niet aan het licht komen bij de testen die vooraf worden uitgevoerd.”