Tientallen geldautomaten ABN Amro gesloten vanwege plofkraken

Bij enkele tientallen geldautomaten van ABN Amro kan sinds deze week geen geld meer worden opgenomen na een reeks plofkraken. De bank heeft de maatregel genomen vanwege de veiligheid van omwonenden.Bij alle banken samen waren dit jaar 62 plofkraken, ruim 40 procent meer dan vorig jaar, blijkt uit een inventarisatie van de NOS. Volgens een woordvoerder van de bank was in veruit de meeste gevallen een automaat van ABN Amro het doelwit van criminelen.

De bank heeft nu besloten om de pinautomaten op de meest risicovolle plaatsen te sluiten. Voor klanten kan het vervelend zijn als hun vaste automaat ineens niet meer beschikbaar is, erkent de woordvoerder. Per automaat wordt gekeken of er een alternatief in de buurt is en anders gaat de bank op zoek naar een andere oplossing.ABN Amro heeft in totaal zo’n 900 geldautomaten.

Beveiligers

De laatste jaren namen verschillende banken zelf ook al maatregelen tegen plofkraken. Ook de Rabobank en ING sloten eerder tientallen pinautomaten. De Rabobank zette in 2017 beveiligers in om geldautomaten bij appartementencomplexen en op rustige plekken te bewaken.Nu lijken criminelen het vooral op ABN Amro-automaten te hebben gemunt. Volgens een woordvoerder van de bank gaat het in golfbewegingen en richten criminelen geregeld hun vizier op andere type automaten.De bank kijkt per automaat of er maatregelen nodig zijn. Bij welke automaten er nu maatregelen zijn genomen, wil de bank niet zeggen om criminelen niet wijzer te maken.

Niet bij woningen

De gemeenteraad van dAmsterdam maakt zich al langer zorgen over de veiligheid door het grote aantal plofkraken. Het Amsterdamse stadsbestuur maakte dinsdag bekend dat het geen geldautomaten meer in de buurt van woningen wil. Naast de toename van het aantal plofkraken wordt de schade steeds groter vanwege het gebruik van zware explosieven. De risico’s voor omwonenden nemen daardoor toe.

De gemeente wil met banken op zoek naar andere plekken voor geldautomaten. Dat is niet eenvoudig in een drukbevolkte stad. Mogelijke uitwijkplekken die onderzocht worden zijn winkelcentra, openbare gebouwen en kantoren.

Bron NOS