Tekort aan halfgeleiders houdt risico in voor terugroepacties autofabrikanten

De wereldwijde tekorten aan halfgeleiders kunnen nog jaren gevolgen hebben voor het terugroepen van producten in de Europese automobielsector, zegt Sedgwick in zijn tweede kwartaalrapport over het terugroepen van producten. Risico’s op langere termijn zijn voor de Europese automobielsector even belangrijk als de onmiddellijke operationele risico’s die door de tekorten worden veroorzaakt, voegt Sedgwick eraan toe in de Q2 2021 Recall Index.

“In de komende maanden en jaren kunnen automakers meer recall-gerelateerde risico’s zien die terug te voeren zijn op het wereldwijde tekort aan halfgeleiders,” zegt Sedgwick, eraan toevoegend dat de kwaliteit de neiging heeft te verslappen wanneer fabrikanten van onderdelen onder druk staan om de productie op te voeren en bedrijven op zoek gaan naar alternatieve leveranciers. “Aangezien de chips in een grote verscheidenheid aan elektronicasystemen worden gebruikt, zijn de manieren waarop een product kan worden teruggeroepen talrijk”, aldus Sedgwick.

Het aantal teruggeroepen auto’s is in het tweede kwartaal met 16% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021, tot in totaal 176, tegen 133 in het laatste kwartaal vóór de pandemie, in het eerste kwartaal van 2020. Duitsland registreerde 73% van alle terugroepacties in het tweede kwartaal van dit jaar, waarbij letsel werd opgetekend als het belangrijkste risico in verband met terugroepacties.

Sedgwick zegt dat de automobielsector ook risico’s loopt door politieke en economische druk om over te schakelen op elektrische voertuigen. Vorige maand stelde de EU een verbod voor op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s vanaf 2035, omdat fabrikanten hun investeringen in de overgang naar elektrische voertuigen willen opvoeren. Volgens Sedgwick kan dit nieuwe veiligheidsrisico’s met zich meebrengen, vooral in verband met de veiligheid van accu’s als alternatieve energiebron.

Volgens Sedgwick is het aantal teruggeroepen Europese producten in het tweede kwartaal van 2021 in de meeste sectoren grotendeels teruggekeerd naar het niveau van voor de pandemie, waarbij de toeleveringsketens nog steeds zijn verstoord door de gevolgen van Covid-19 en Brexit. Zowel de voedings- als de farmaceutische sector meldden terugroepacties op niveaus die meer in de lijn liggen van de pre-pandemische trends.

De voedingssector registreerde 1.120 terugroepacties in het tweede kwartaal van 2021, een stijging van bijna 8% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021, en hoewel dit minder is dan de 1.448 terugroepacties in het vierde kwartaal van 2020, zegt Sedgwick dat het aantal terugroepacties in de voedingssector het hoogste niveau in drie jaar kan bereiken als het in het huidige tempo blijft stijgen.In de farmaceutische sector steeg het aantal teruggeroepen producten in het tweede kwartaal van 2021 met 8,2% tot 106, vooral als gevolg van veiligheidsredenen. Frankrijk registreerde het hoogste aantal terugroepacties in Europa.