Symposium LRGD trekt record aantal deelnemers

Met 195 inschrijvingen heeft de Stichting het Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen  (LRGD) tijdens het gisteren (24 november) georganiseerde symposium een record aantal deelnemers gehaald, ruim drie keer zoveel dan de 59 personen die in 2009  het eerste LRGD-symposium. Onder de aanwezigen waren ca 30 Gerechtelijke Deskundigen die werkzaam zijn in de expertise-, schaderegelings- of schadeonderzoeksbranches. Eén van hen, John van den Elshout (Van den Elshout bv), was zelfs een van de in totaal 18 sprekers. Hij hield voor de Kamer Techniek en Varia van de LRGD een presentatie over ‘Valkuilen tijdens het onderzoek’.

In zijn welkomstwoord lichtte secretaris mr. ing. Nico Keyser de keuze van het centrale thema ‘De deskundige en het grijze gebied’ als volgt toe: “De deskundige voert zijn onderzoek uit ter beantwoording van de in het benoemingsvonnis gestelde vragen. Vanzelfsprekend is de deskundige benoemd vanwege zijn vakgebied of specialisatie. Maar wat te doen als het onderzoek leidt tot niet expliciet tot het vakgebied behorende bevindingen of tot bevindingen die buiten de specifieke expertise, op basis waarvan de deskundige werd benoemd, liggen?” Met dit ‘grijze gebied’ in gedachte hielden 18 deskundigen een presentatie, van wie drie plenair: dr. Christoph Jeloschek (Kennedy Van der Laan),  mr. Clemens Roijackers (Letsel & Schade) en  mr. Wim van Rijkom (Gerechtshof ’s Hertogenbosch). In de middag verzorgden 15 personen een inleiding, verdeeld over de Kamers ’Grond, Vastgoed en Bouw, Fysieke omgeving’, Financieel economisch, ‘Mens en Medisch’, Techniek en Varia’, Informatisering  en Automatisering’ en Algemeen.

 Symposium 2017

Secretaris Nico Keyser maakte in zijn welkomstwoord de datum voor het volgende symposium bekend: 23 november 2017. Plaats van handeling is de Jaarbeurs in Utrecht. Het symposium zal in het teken staan van het 10jarig-jubileum van de LRGD. Daarbij kondigde hij aan dat de stichting voornemens is ter gelegenheid hiervan een boek jubileum-almanak uit te geven met verhalen over de praktijk van de gerechtelijke deskundige. Met het oog hierop riep hij de aanwezige gerechtelijke deskundigen op een artikel te schrijven van 800 à 1.200 woorden, waarin zij vertellen over hun eigen ervaringen als gerechtelijke deskundige. Ook vertelde Keyser de aanwezigen dat het LRGD als partner deelneemt aan de ‘Week van de Integriteit’, die van 1 t/m 9 december a.s. plaatsvindt. Tijdens deze periode organiseren publieke en private partijen activiteiten om aandacht te vragen voor het belang van integriteit binnen en tussen organisaties en door individuen.

De Stichting Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen (LRGD) is een onafhankelijke stichting die zich ten doel stelt een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het deskundigenbewijs in de rechtspleging door het beheren van een openbaar register met gerechtelijke deskundigen die voldoende toegerust zijn om adequaat op te kunnen treden in de rechtspleging. Het LRGD registreert deskundigen op alle vakgebieden die werkzaam zijn in strafrecht, civiel recht en bestuursrecht. Aan opname in het register van deskundigen zijn voorwaarden verbonden die zowel zien op de vakdeskundigheid van de deskundige als op haar of zijn kennis van de juridische aspecten van het optreden als deskundige in rechte.