Strafrechtelijk onderzoek naar beschadigen Groningse woningen door gaswinning NAM

Het Openbaar Ministerie moet onderzoeken of de NAM zich schuldig heeft gemaakt aan het beschadigen van woningen, waarbij mogelijk levensgevaarlijke situaties zijn ontstaan. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald.De zaak was aangespannen door de Groninger Bodem Beweging en verschillende individuele klagers uit het gaswinningsgebied. Zij zeggen in sommige gevallen met forse schade aan hun woningen te kampen door de jarenlange gaswinning in in het gebied.

Het OM legde de zaak in eerste instantie naast zich neer, omdat die niet volgens het strafrecht zou moeten lopen. Maar het hof is het daar niet mee eens en zegt dat er aanwijzingen zijn dat de NAM zich schuldig heeft gemaakt aan het beschadigen van woningen, waardoor levensgevaar te duchten is. De rechters vinden dat onderzocht moet worden of dat bewezen kan worden voor de periode tussen januari 1993 en april 2015. Daarna kan worden bepaald of de NAM strafrechtelijk vervolgd moet worden.\

Twee dagen geleden maakte minister Kamp bekend dat de gaswinning in Groningen per 1 oktober verder wordt afgebouwd. Eind maart werd duidelijk dat de NAM zich terugtrekt uit de schadeafhandeling voor gedupeerden die met aardbevingsschade te maken hebben.

Bron NOS: