Stichting Salvage neemt mobiele unit in gebruik als werk- en overlegruimte op schadelocatie

 

Stichting Salvage de organisatie die gedupeerden van een brand, explosie, water- of stormschade opvangt, de schade beperkt en werkzaamheden namens verzekeraars in gang zet, heeft een mobiele unit in gebruik genomen. Deze kan bij grotere calamiteiten worden ingezet als ruimte voor het te woord staan van gedupeerden en familieleden, het registreren van schade, voor het kantoorwerk van de Salvagecoördinatoren ter plaatse en voor het overleg met vertegenwoordigers van verzekeraars, gemeenten en dienstverlenende bedrijven. Met de inzet van deze unit hoopt de stichting namens de betrokken verzekeraars ter plaatse meer zichtbaar aanwezig te zijn. De verwachting is dat grote calamiteiten op deze manier beter kunnen worden gecoördineerd.

Bij een grotere calamiteit kunnen de Salvagecoördinatoren ter plaatse om de inzet van de mobiele unit verzoeken. Het beleidspiket van Stichting Salvage beslist daar dan over. Is deze beslissing positief, dan wordt het bedrijf waar de unit is gestald geïnformeerd. Deze firma zet de unit met een autolaadkraan op een vrachtwagen, vervoert de unit naar de plaats van de calamiteit en plaatst hem daar met de autolaadkraan op een verharde ondergrond. Voor de stalling, het transport en de plaatsing is een overeenkomst met een firma in Apeldoorn gesloten. Hierin is bepaald dat de mobiele unit te allen tijde binnen maximaal één uur op transport kan worden gezet.

De Notenhout Nijmegen

 Stichting Salvage heeft ervaring met een dergelijke mobiele unit opgedaan na de brand in het wooncomplex De Notenhout in Nijmegen in februari 2015. Gedurende vijf dagen na de brand, die uiteindelijk aan vier bewoners het leven kostte, opereerde Salvage vanuit twee units. De ene diende als kantoor van de Salvagecoördinatoren ter plaatse en de andere als informatiepunt voor gedupeerden en familieleden. De mobiele unit die nu in gebruik is genomen, heeft dezelfde functies. De ruimte kan als informatiepunt, kantoorruimte en commandopost worden gebruikt. De unit is daartoe ingericht.

Voor de functie als informatiepunt is een nieuw concept in ontwikkeling. De mobiele unit kan het opschrift ‘Stichting Salvage’ dragen, maar ook het opschrift ‘Infopuntschade – een concept van Stichting Salvage’. Gedupeerden, familieleden en overige betrokkenen zijn dan goed op de hoogte waar ze hun schade kunnen laten registreren of informatie over verzekeringen kunnen krijgen. Het concept zal worden ondersteund met de website www.infopuntschade.nl. Ook op deze website kunnen schades worden geregistreerd.