Stichting Salvage: meer meldingen in laatste twee weken van maart dan vorig jaar; toename aantal kleine branden en aandeel particulier groeit

Het zijn tegen de verwachting in drukke tijden voor de Stichting Salvage, die namens de gezamenlijke brandverzekeraars hulp verleent na onder meer brand en storm. Vorig jaar lag het totaal aantal meldingen van 18 tot en met 30 maart op 152, terwijl dat er nu 184 zijn. Een stuk drukker dus en dat zit met name in het aantal kleine branden, dat met 29 fiks is gestegen: van 75 naar 104.

Veel mensen zijn thuis en dat leidt tot veel opdrachten. Meer dan normaal zelfs. Volgens directeur Johan van den Berg van de Stichting Salvage ligt de verhouding tussen particuliere en zakelijke oproepen normaal gesproken op 70-30, maar nu op 82-18.  Uit de cijfers blijkt dat Noord-Brabant koploper is, met 36 meldingen, gevolgd door Noord-Holland (30) en Zuid-Holland (29). De minste meldingen komen uit Friesland (3). Als er gekeken wordt naar het aantal meldingen per dag, dan blijkt 29 maart met 28 meldingen veruit de drukste dag tot nu toe. De minst drukke dag was 18 maart met vijf meldingen.

Thuiswerken

Beleidsadviseur Geerlof van Loo van de Stichting Salvage vult daarbij aan dat maar liefst 66 van de 184 meldingen telefonisch zijn afgedaan. “Net als de rest van Nederland proberen wij thuis te werken. Onze coördinatoren werken zoveel mogelijk op afstand en kijken bijvoorbeeld digitaal met een bewoner mee wat er moet gebeuren. Het is niet optimaal, maar een coördinator kan gedupeerden ook op afstand bijstaan en bijvoorbeeld een schoonmaakbedrijf inschakelen. We zijn nu zo min mogelijk ter plekke, maar komen alsnog in zo’n zestig procent van de gevallen bij de mensen thuis.”

Tot nu toe heeft de Stichting Salvage te maken gekregen met een drietal meldingen waarbij sprake was van besmetting met het coronavirus. “En wie stuur je dan om de boel weer leefbaar te maken?”, aldus Van Loo. “Wij dachten in eerste instantie dat het best lastig zou worden of iemand zijn vinger op zou steken, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Misschien is wennen een raar woord, maar schoonmaak- en reconditioneringsbedrijven nemen allerlei maatregelen om veilig te kunnen werken. En, eerlijk is eerlijk, sommige bedrijven komen veel vaker in besmette gebieden. Bijvoorbeeld als ze na een uitbraak van de vogelpest een kippenbedrijf moeten schoonmaken. Of als ze ingepakt en wel op pad gaan om asbest op te ruimen. Corona is een nieuw fenomeen, maar moeilijke omstandigheden zijn we al veel langer gewend.”