Stichting SAFE juicht initiatief Zorgeloos Fietsen toe: Schade fietsdiefstal opgelopen tot 600 miljoen euro

Al jaren houdt Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) zich bezig met het terugdringen van fietsdiefstal. De nood neemt toe, want de jaarlijkse schade is inmiddels opgelopen naar zeshonderd miljoen euro, blijkt uit recent onderzoek van SAFE. In 2019 werd er 13.162 maal aangifte gedaan van e-bikediefstal en in 2020 steeg dit aantal met 37% naar 18.032 aangiftes, stelt de stichting. Het werkelijk aantal fietsdiefstallen ligt naar schattig zeven keer hoger: 113.000 gestolen fietsen.

Zorgeloos Fietsen komt dus als geroepen, vindt SAFE. “We zijn blij dat grote partijen in de markt hun krachten bundelen om dit probleem aan te pakken, want hier is grote behoefte aan in de maatschappij”, zegt Guus Wesselink, waarnemend voorzitter van SAFE. “We willen veilig en zorgeloos onze e-bike kunnen stallen tijdens een supermarktbezoek.”  

Premies fietsverzekeringen onder druk 

De gemiddelde aanschafprijs van fietsen stijgt door de komst van de e-bike – die in de regel duurder is dan een analoge fiets – al jaren op rij. Deze ontwikkeling in combinatie met de toename van fietsdiefstal, laat de schadelast stijgen en zet daarmee de premies van fietsverzekeringen onder druk. “We zetten alle middelen in om de premies van fietsverzekeringen niet te hoeven verhogen”, vertelt Joris Smink van ANWB Verzekeringen. “Deze samenwerking is daar een voorbeeld van.”  

E-bike zelfs niet meer veilig in fietsenschuurtje 

Waar vroeger de ‘gelegenheidsdief’ er met een fiets vandoor ging zijn het vandaag de dag georganiseerde bendes. Het aantal aangiftes van fietsdiefstal stijgt de afgelopen jaren met meer dan dertig procent, meldde onlangs RTL Nieuws. Bij tien procent van de aangiftes wordt de fiets zelfs uit de schuur gestolen. Bussen vol met e-bikes verdwijnen naar Oost-Europa. Makaske verwacht met de Zorgeloos Fietsen-aanpak het verschil te maken. “De cijfers van fietsen die traceerbaar zijn en worden teruggevonden zijn veelbelovend. Dat maakt GPS-protectie een effectief wapen tegen fietsdiefstal.”